Икономист: Еврозоната е в криза, трябва да отложим приемането на еврото

Икономика
16:59 - 09 Май 2022
3268
Икономист: Еврозоната е в криза, трябва да отложим приемането на еврото

"България ще наложи вето на ембаргото за руски петрол, ако не получи двугодишна отсрочка. Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с най-тежки санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. Това е правилният подход, съгласен съм с финансовия министър Василев. Ако може да отсрочим това отказване от русия петрол, това ще има положителен ефект върху цените и българската икономика. Ще имаме преференция спрямо останалата част от ЕС. За България ЕК не е много склонна да направи компромис, но тук е мястото на дипломацията", коментира икономистът Стоян Панчев.

Според него по-важно би било Русия да бъде ограничена в износа на нефт, ако се търси икономически удар срещу нея.

"Има варианти да се търсят заобикаляния и да се извършва контрабанда. Подобни санкции срещу Иран показват, че може и да няма особено голям икономически ефект. Във времето пазари може би ще бъдат намерени", посочи Панчев.

По думите му при петролно ембарго е трудно да бъде прогнозирано с колко ще поскъпнат горивата. Има прогноза барел петрол да се търгува за 180 долара, което е поскъпване с 80 долара.

Ако се получи сериозно намаляване на акциза, може да се окаже, че няма да има увеличение на цената, допусна икономистът. Той очаква поне 30-40% скок на суровината, ако цяла Европа реши да се откаже от руския нефт.

"Поставяме каруцата пред коня със самия план за приемане на еврото. Първо трябва да видим анализ поне от БНБ, който да ни каже какви са ползите и какви са проблемите, ако въведем еврото сега. Румъния взе много ясно решение, че ще мисли за приемане на еврото чак 2029 г., защото в момента цялата Еврозона е в невиждана криза. Със сигурност трябва да отложим приемането на еврото, бих приел този срок до 2029 г. Трябва да се направи сериозно обществено обсъждане", коментира Панчев.

И обясни, че когато една страна премине от валутен борд - в евро, механизмите, които досега са спирали инфлацията, получават избутване напред, което предизвиква още по-голяма инфлация.

"Това ще се случи с България. Ще има допълнително покачване на цените. Другият проблем е свързан с отхлабването на фискалната политика", подчерта Панчев.

"Каквото и да направим в България, то няма да спре инфлацията, няма да реши проблема. Може временно да облекчи състоянието на някого в страната. За да се спре инфлацията, трябва да има затягане на паричните политики - вдигане на лихвите от централните банки и свиване на покупката на активи", обясни Панчев.