Имате високо кръвно? Не пипайте тези храни

Любопитно
21:45 - 06 Юни 2022
8248
Имате високо кръвно? Не пипайте тези храни

Вероятно вече знаете, че здравословното хранене е един от най-ефективните начини за справяне с хипертонията. Диетолози с повече опит успяват да контролират кръвното на пациентите си само с редакция в менюто.

Важно е да се консумират пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и нетлъсти белтъчни храни. Освен това трябва да се избягват храни и напитки с високо съдържание на натрий – един от основните хранителни фактори, свързани с високото кръвно налягане.

Няколко групи готови храни държат първенство по съдържание на натрий, ограничете ги, още повече че онколозите ги подозират и като фактори за няколко вида рак, сред които на стомаха и дебелото черво.

Прекомерна сол има в преработеното месо и колбасите, сушените месни деликатеси; инстантни бульони и супи, сушени смеси от супи; индустриалните подправки (соев сос, кетчуп, дресинги за салата); пуканки, пържени и печени ядки, чипсове, снаксове; мариновани храни и млечни продукти в саламура.

Какво друго трябва да направите, за да промените диетата си? Избягвайте често пиене на спиртни напитки или големи дози. Установено е, че малки количества алкохол от време на време понижават кръвното налягане, но прекаленото пиене го повишава.

Приемането на повече от три стандартни напитки доказано повишава кръвното налягане, както и всекидневното пиене.

Ограничете и газираните напитки. Повечето съдържат преработена захар и празни калории – нищо полезно като хранително вещество, но пък високоенергийни. Напитките със захар са свързани с повишен процент на затлъстяване при хора от всички възрасти.

А хората с наднормено тегло или със затлъстяване са изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане. Изчислено с оглед преобладаващия начин на живот на градското население, жените трябва да ограничат добавената захар до 24 г на ден, а мъжете – до около 36 г на ден. В една супена лъжица се събират около 20 г захар.