Интернет е гневен: Пари за “Нотр Дам” има, а за умиращите от глад — не!

Може ли една купчина камъни, дърво и стъкло да е по-ценна от човешкия живот?

Коментар
10:00 - 18 Април 2019
3721
Интернет е гневен: Пари за “Нотр Дам” има, а за умиращите от глад — не!

Гневни потребители в социалните мрежи споделят снимка, на която лешояд чака колабирало африканско момиченце да умре, за да се нахрани, в съседство с горящата като в холивудски екшън катедрала “Нотр Дам”. Текстът под снимките гласи: “Пари за “Нотр Дам” има, а за умиращите от глад - не!”.

Фотосите се споделят непрекъснато и хората имат право да се гневят.

Ако двама мъже в свят с повече от 7,6 милиарда души могат да осигурят 300 милиона евро за възстановяването на запалената катедрала само за 6 часа, то в света има достатъчно пари, за да се нахрани всеки човек, да се подслони всяко семейство и да се образова всяко дете. Неспособността да се направи това е въпрос на воля и интереси.

През 1993 година фотографът Кевин Картър заснема разтърсваща снимка, заради която през следващата година печели наградата “Пулицър” за фотография, а няколко месеца след това се самоубива — сринат психически.

Това е една от най-зловещите снимки в историята. Дело е на южноафриканския фоторепортер Кевин Картър и е направена през 1993 г.

Без още да е официално стартирала, благотворителната кампания за набиране на средства на “Нотр Дам” събра един милиард евро. Сумата сигурно ще набъбне многократно. И това е нормално — човечеството трябва да полага грижи за опазване на историческото и културното си наследство.

Но кадрите с горящата катедрала повдигат и въпроса може ли една купчина камъни, дърво и стъкло да е по-ценна от човешкия живот. 

Данните на ООН показват, че 821 милиона човешки същества по света страдат от хронично недохранване. Близо 800 милиона души едва оцеляват физически с доход в размер на $1,9 дневно. 3,1 милиона деца на възраст под 5 години умират от глад всяка година. Гладът взема повече жертви от СПИН, маларията и туберкулозата заедно.

Кадрите ог горящата “Нотр Дам” приковаха милиони зрители пред екраните. След информационните емисии, а и по време на тях, рекламни клипове за милиони вече оформят генерирането на парични потоци за милиарди в следващите дни. И така функционира светът, откакто е измислена телевизията.

Но никой няма интерес да показва снимки с умиращи от глад деца, защото това не генерира обороти и печалби.

Рано или късно “Нотр Дам” ще бъде възстановена в пълния й блясък. Но ако грижата за една сграда, пък била тя и шедьовър на архитектурата, е единственото мерило за цивилизованост, то значи човечеството има огромен етичен проблем.

“Ще я възстановят, за да можем да продължим да се кланяме на лицемерните си божества”, пишат потребители в социалните мрежи. А някои припомнят, че “когато Господ започне да руши собствените си храмове, е дошла необратима точка в разрухата на човечеството.”