Интерпол разкри измама за милиони за маски за Германия

Операцията вече доведе до ареста на двама заподозрени в Холандия

Свят
16:49 - 14 Април 2020
3212
Интерпол разкри измама за милиони за маски за Германия

Финансови институции и власти в Германия, Ирландия и Холандия разкриха сложна схема за измами, използваща компрометирани имейли, измами с авансово плащане и пране на пари, като част от случай, координиран от Интерпол.

В средата на март, тъй като редица страни преминаха в условие на блокада поради избухването на пандемията с коронавирус, германските здравни власти се свързаха с две търговски компании в Цюрих и Хамбург за закупуване на маски за лице на стойност 15 милиона евро. С глобален недостиг на медицински консумативи, усложняващи обичайните бизнес канали, купувачите използваха нови канали с надеждата да си осигурят маски.

Всичко започва с имейл адрес и уебсайт, който изглежда е свързан със законна компания в Испания, която продава маски за лице. Сайтът се оказва фалшив и законните имейл адреси са компрометирани.

Чрез имейл кореспонденцията компанията първоначално твърди, че има 10 милиона маски. Те прехвърлят купувачите към "доверен" дилър в Ирландия. Ирландският посредник обещава да ги свърже с друг доставчик, този път в Холандия.

Твърдейки, че има силна търговска връзка с компанията, мъж уверява, че предполагаемата холандска компания ще може да достави 10-милионните маски за лице. Направено е споразумение за първоначална доставка на 1,5 милиона маски в замяна на авансово плащане от 1,5 милиона евро.

Купувачите пускат банков превод към Ирландия и се подготвят за доставка, включваща 52 камиона и полицейски ескорт за транспортиране на маските от склад в Холандия до крайната дестинация в Германия.

Точно преди датата на доставка купувачите са информирани, че средствата не са получени и че е необходим спешен превод в размер на 880 000 евро направо на холандския доставчик, за да се осигури стоката.

Купувачите пращат банков превод, а маските така и не пристигат. Оказва се, че холандската компания съществува, но уебсайтът им също е клониран. Няма официален запис на поръчката.

Когато купувачите разбрали, че са измамени, веднага се свързват с банката си в Германия, която от своя страна се свързала с отдела за финансови престъпления на Интрпол, като започва прихващане на средствата и проследяване на паричната следа.

Банките, звената за финансово разузнаване и съдебните органи, както и партньорските организации Европол и  Евроджъст се присъединяват към разследването.

Интерпол се свърза с националното си централно бюро в Дъблин, както и с ирландската банка. Бързата намеса на Националното бюро за икономическа престъпност им позволява да замразят 1,5 милиона в сметката и да идентифицират ирландската компания, която участва.

Холандската служба за фискална информация и разследвания бързо проследява 880 000 евро, които са преведени от немската компания. Близо 500 000 евро от тези средства вече бяха изпратени до Обединеното кралство, като всички те са предназначени за сметка в Нигерия.

Европол активира своите професионални мрежи за осъществяване на ключови контакти в банковия сектор. Благодарение на сигнал, повдигнат от разследващите, банката в Обединеното кралство успя да възстанови пълната сума. Тези средства вече са върнати на Холандия и замразени от властите.

"Арестуваните по това дело нямат връзка с индустрията за медицинско оборудване. Те са просто опитни измамници, които видяха възможност с избухването на COVID-19", коментира Юрген Сток, генерален секретар на Интерпол.

"Те адаптират своите продажби, за да се възползват от обтегнатите вериги за доставки и да генерират огромни печалби. Мога само да поздравя бързата работа както на частните, така и на публичните органи. Интрпол продължава работата си по случая - както и много други, като него - в тясно сътрудничество с всички наши партньори", добави шефът на Интерпол.

Операцията вече доведе до ареста на двама заподозрени в Холандия. Вероятни са още арести, тъй като специализираните звена продължават да поддържат тясна връзка с Инерпол, както и с прокуратурата и полицейските сили в Траунщайн (Германия) по следи от иззети устройства.

Интерпол напомня на обществеността да внимава, тъй като организираните престъпни групи продължават да адаптират своите дейности, за да се възползват от глобалната здравна криза.