Испанци пяха „Моя страна, моя България” в Търново

Групата „Ла Туна” е създадена преди 5 века, през които се е наложила в културния живот на Иберийския полуостров

Култура
07:05 - 06 Септември 2019
3068
Испанци пяха „Моя страна, моя България” в Търново

Испанците от групата „Ла Туна” пяха „Моя страна, моя България” на Емил Димитров във фоайето на община Велико Търново.

Пътуващите музиканти са тук за своя първи концерт в старата столица, вчера те се срещнаха със заместник-кмета проф. Георги Камарашев и с шефа на дирекция „Култура“ Нелина Църова. Гостите и домакините си размениха подаръци и след това си направиха снимки за спомен, пише в. „Борба”.

Всичките 27 изпълнители в състава са от Мадридския университет от Алкала де Енарес. Те признаха, че са за първи път в старата столица, но не за първи път са в България. Турнето им у нас продължава до 9 септември и е подкрепено от Министерството на културата и Посолството на Кралство Испания у нас.

Във Велико Търново „Ла Туна“ свири със съдействието на Общината. Малко преди концерта трубадурите преминаха тържествено по главната улица на града, след това зарадваха търновската публика с испанска музика и с много авторски песни.

Петвековна е историята на групата „Ла Туна”, създадена от студенти със скромни финансови възможности. Всъщност именно заради това се събрали, решавайки, че музиката ще ги издържа по време на тяхното следване, разказват историята на състава настоящите му членове.

С времето групата става част от културния живот на Испания, всяка година музикантите свирят на церемонията по връчването на наградите „Сервантес“. Групата е имала турнета в целия свят и участия във фестивали на всички континенти.