Истанбул и Атина са в снежен капан

Военните нарамиха лопатите в гръцката столица

Свят
08:52 - 25 Януари 2022
2809
Истанбул и Атина са в снежен капан

Снегът изненада и обърка трафика в южните ни съседки Гърция и Турция. В някои райони снежната покривка е безпрецедентно голяма и властите не са подготвени, макар че такъв сняг натрупва втора поредна година, отбелязва Ройтерс. От Истанбул съобщават за снежна покривка на места до 85 сантиметра, която е необичайна.

Лошото време засегна и няколко острова в Егейско море. Гръцкото правителство обяви днешния ден за неработен за района на голяма Атина, част от Централна Гърция и някои острови, за да може хората да си останат по домовете. Обществени служби, училищата, магазините, които продават стоки не от първа необходимост и банките.

Снежната буря обърка автомобилния и въздушния транспорт в гръцката столица, а и в Истанбул. Вчера националният превозвач на Гърция отмени почти всичките си полети и каза, че очаква да има проблеми и днес, а може би и в сряда. Полетите до и от Истанбул са спрени до 16 ч. днес.

5 хиляди шофьори се оказаха блокирани с часове на околовръстния път на Атина и се наложи да чакат помощ от спасителни екипи. В разчистването на пътя и извеждането на блокиралите коли се включиха не само пожарникари, но и военните.

В гръцката столица вчера спряха влаковете и автобусите. Студената вълна се очаква да се задържи до сряда.

В Истанбул, чието население е 16 милиона, властите отмениха междуградски автобуси и временно спряха трафика в града, идващ от тракийската област.

Университетите прекратиха занятия за два дни заради трудности с придвижването на студентите, а някои от ведомствата ще работят с намалено работно време.