Италия бори ромите, после ги гони

Целта е онези без гражданство да бъдат депортирани

Топ
07:25 - 18 Юли 2019
2477
Италия бори ромите, после ги гони

В Италия започна операция „преброяване на ромите“. Целта е онези от тях, които нямат италианско гражданство, да бъдат прогонени от страната. А ромските лагери да бъдат разтурени, съобщи „Дойче веле”.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини е разпоредил изготвянето на описи на всички лагери в страната, обитавани от роми, синти и други групи пътуващи хора, водещи неуседнал начин на живот.

Въз основа на тази информация като следваща стъпка трябва да бъде изработен план за тяхното екстрадиране от страната, както и за затварянето на нелегалните лагери. На италианските префекти е възложено в двуседмичен срок да изготвят доклади за съответните общностни групи в техните райони.

Салвини е председател на дяснорадикалната ксенофобска партия „Лига”. В редица европейски държави синтите и ромите са малцинство, и една част от тях от векове живее в лагери и се мести от място на място.

По данни на Съвета на Европа, групата на ромите и синтите в Италия наброява между 120 и 180 хиляди души. Около половината от тях имат италианско гражданство, постоянен адрес и работа. По данни от 2017 г. на правозащитната организация „Associazione 21 Luglio”, около 25 хиляди синти и роми живеят в лагери или приюти в Италия.

Правозащитниците изказват дълбокото си безпокойство по повод плановете на Салвини. „Associazione 21 Luglio” осъди мярката като дискриминация на въпросните малцинствени общности. Още повече, че от нея изобщо не са засегнати формалните и неформалните селища на други етнически групи в страната. В този смисъл групата правозащитници упреква италианското правителство, че формира "етнически гета".

Още миналата година Салвини поиска преброяване на синтите и ромите в страната с цел онези от тях, които нямат италианско гражданство, да бъдат екстрадирани. Тогава това предизвика възмущение сред много политици и представители на църквата. След това нападенията срещу роми и синти в Италия зачестиха.