Иван Демерджиев: Над 160 полицаи охраняват различни лица, без да имат нужда

Бюрото за защита трябва да пази свидетели, а не МВР, възрази вътрешният министър

Топ
17:02 - 01 Юни 2023
1640
Иван Демерджиев: Над 160 полицаи охраняват различни лица, без да имат нужда

Активизирането на прокуратурата се отразява на работата на МВР, заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блицконтрол в ресорната парламентарна комисия. Той отговори на въпрос на съпредседателя на "Продължаваме Промяната – Демократична България" Атанас Атанасов относно взрива в близост до автомобила на главния прокурор Иван Гешев и раздора в прокуратурата, и дали това се отразява на съвместната работа на държавното обвинение с МВР.

За съжаление ни се отразяват в различни посоки, коментира в отговор Демерджиев. Възлагат ни се множество интензивни процесуални действия, голям обем призовки, които трябва да разнасяме ежедневно на различни лица, тъй като изведнъж се активизира прокуратурата, допълни той.

По думите му над 160 полицаи в момента охраняват различни лица.

"Дълбоко се съмнявам всички тези лица да имат нужда от такава охрана", добави той.

Демерджиев отбеляза, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре дори от него.

"МВР няма никакво отношение към тези събития. МВР няма да позволи да бъде замествано в тази война по някакъв начин", подчерта министърът.
Темата предизвика кратка дискусия по време на заседанието. Атанас Атанасов смята, че това е злоупотреба с власт, при положение че МВР има нужда от ресурс.

Маноил Манов от ГЕРБ-СДС коментира, че в закона „ясно и точно“ е упоменат кръгът на лица за охрана от МВР. И те не включват този кръг лица, за които говори министърът, отбеляза депутатът. Той запита дали в постановленията на МВР се посочва степента на заплаха на лицата, за които се иска охрана. Демерджиев отговори, че такава информация липсва.

Според Демерджиев не е редно да се „обезкървяват“ сили на силовото министерство, които могат да бъдат насочени в различни сфери, като например борбата с инцидентите на пътя. "Недопустимо е по такъв начин да се обезкървяват тези сили за сметка на един човек, който по някакви критерии е преценено, че трябва да бъде охраняван", коментира министърът.

Има Национална служба „Охрана“, Бюро за защита на свидетели и Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, посочи Демерджиев. И подчерта, че за МВР е неспецифична функция да охранява лица. По думите на министъра исканата охрана е за свидетели, с което е редно да се заеме Бюрото за защита на свидетели.

Демерджиев каза, че МВР е възразявало срещу почти всички постановления на прокуратурата с искане за охрана. Продължават да идват постановления, в които няма мотиви защо МВР трябва да се занимава с това, коментира още министърът.