Иван Демерджиев: Злоупотребите на „Хемус“ са за 60 млн. лв.

Очаква се скоро да приключи досъдебното производство за откраднатите пари, обяви вътрешният министър

Политика
17:18 - 12 Октомври 2022
2283
Иван Демерджиев: Злоупотребите на „Хемус“ са за 60 млн. лв.

Очаква се скоро да приключи досъдебното производство за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерството на регионалното развитие.

Демерджиев отбеляза, че за автомагистрала „Хемус“ има две досъдебни производства, водени от прокуратурата, които са за злоупотреби за около 60 млн. лв., като уточни, че дълъг период от време действията по тях са били блокирани, но от месец и половина се работи интензивно по тях.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември 2021 година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като е набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември м.г. мъжът е получил над 53 милиона лева.

Иван Демерджиев добави, че възложените ревизионни производства през лятото на 2021 г., които е трябвало да проследят паричните потоци за строежа на „Хемус“, не са били завършени и не са били в небходимия обем. Той посочи, че с усилията на НАП, някои от тях са завършили вече и са дали възможност да се продължи работата по досъдебните производства. По думите му остава да виси въпросът защо това не е било свършено досега.

Министърът добави, че във връзка с откритите нарушения в настилката на магистрала „Тракия“, МВР ще извърши всички необходими действия и ще предаде материалите на прокуратурата.