Иван Гешев: Ще поискам отвод на членове на ВСС (НА ЖИВО)

Разпитваха ме в прокуратурата 4 часа заради сигналите на Борислав Сарафов, обясни главният прокурор

Политика
14:11 - 22 Май 2023
5779
Иван Гешев: Ще поискам отвод на членове на ВСС (НА ЖИВО)

Четири часа бях разпитван в СГП. Бях разпитван заради сигнала на Борислав Сарафов. Това обясни на брифинг главният прокурор Иван Гешев. 

Това, което се случи на 1 май с мен, е атентат срещу държавата. Това е началото на края на овладяната държава. Виждаме края на политическия боклук, както го наричат българските граждани. 

Ще кажа истината, която ще ни направи свободни. Въпреки изслушването в четвъртък във ВСС, ще започна сега. Ще поискам отвод на част от членовете на ВСС, които участват в покушението срещу съдебната власт. Затова ще поискам заседанието да бъде закрито, заяви главният прокурор. 

"Заявих в Украйна, че ако Путин дойде у нас, трябва да го предам. Една от версиите за атентата е, че зад него стои руската федерация. В деня, в който се случи, помолих да дойдат линейки. Малко след взрива се разминахме с коли, които се движеха в обратна посока. Предположих, че може да има загинали граждани. Чудо е, че нямаше жертви. 

Следващите дни бях ангажиран с лични проблеми, за да осмисля случилото се. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт от Израел, който може да направи оглед на мястото на взрива. Доверих се, защото познавах този човек. Той е най-добрият специалист в областта в Израел. Не е нарушил никакви законови изисквания, каквито твърдения се появиха, защото е направил оценка след произшествието. 

Експертът ми обясни, че мястото е много добро за атентати. Атаката спрямо мен е подготвяна със седмици. Според мен, ако взривната вълна беше ударила колата, можеше да се преобърне и да пострадат хора. 

След инцидента реших да не променям програмата си, защото не ме е страх. На 2 май заради моите отдавна планирани посещения, заминах за Турция с кола. Преди това бях в Цигов чарк, където се срещнах с мои колеги. В един период от време моите близки бяха в друга държава, за да ги защитя, заяви Иван Гешев. 

След посещението ми в САЩ попитах Сарафов защо прави изявления. Той ми каза, че е трябвало така да направи. После обясни, че отива в БНР при Силвия Великова, за да "оправи нещата с баданарката". Разбрах, че иска оставката на Ясен Тодоров. Сарафов ми обясни, че трябва някой да изгърми, посочи обвинител №1. 

Очаквайте подробности!