Изкуствена човешка кожа направиха наши учени

След три години работа, учените са успели да разработят 3D модел на човешки епидермис

Здраве
21:47 - 08 Октомври 2024
12444
Изкуствена човешка кожа направиха наши учени

Български учени от Центъра по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив създадоха прототип на човешка кожа, който може да се използва в медицински и фармацевтични изследвания, както и за забавяне на стареенето на кожата.
 
Български учени от Центъра по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив създадоха прототип на човешка кожа, който може да се използва за различни проучвания в медицината и фармацевтиката. Откритието е част от по-мащабен проект, насочен към забавяне на стареенето на човешкия организъм.

След три години работа, учените са успели да разработят 3D модел на човешки епидермис, съобразен със забраната на ЕС за използване на животни в експериментални изследвания. Макар и с миниатюрни размери и дебелина от 50 до 100 микрона, този модел може да се използва в предклинични изследвания и е видим с просто око.

Докторантът Ива Стойкова обясни, че прототипът изгражда различни слоеве на кожата, всеки от които играе роля в имунната система и поддържането на хомеостазата. Екипът използва този модел, за да изследва как молекули в най-външния слой на кожата предпазват организма от вредни влияния като UV лъчите и синята светлина, идваща от електронни устройства.

Проф. Милен Георгиев, ръководител на екипа, разкри, че са открили молекула, която осигурява максимална фотозащита и може да забави стареенето на кожата, като стимулира производството на колаген в кожата на възрастни хора.

С помощта на този модел се изследват и лечебните свойства на родопското растение силивряк, известно като орфеево цвете, което също притежава висока фотозащита. Откритията предстои да бъдат патентовани и да се използват в производството на органични слънцезащитни продукти.