Излезе първата изчерпателна биография за Алфред Нобел

Краля на динамита забогатява от войната, но завещава парите си на хората от бъдещето – изследователи, творци, миротворци

Книги
14:07 - 10 Септември 2024
666
Излезе първата изчерпателна биография за Алфред Нобел

Най-авторитетната и изчерпателна биография на човека, останал в историята като Краля на динамита, вече е в българските книжарници. „Нобел: Загадъчният Алфред. Неговият свят и неговите награди” от шведската писателка и журналистка Ингрид Карлберг излезе у нас във великолепния превод на Стела Джелепова и с феноменална корица на Милена Вълнарова. Така България влезе в Нобеловата петорка на страните, публикували първи завладяващата история на изобретателя, заедно с Швеция, Литва, Полша и Нидерландия.

Томът с внушителен обем от 648 страници е сред акцентите в каталога на издателство „Лист”. До неделя се продава с 20 процента отстъпка на щанда на издателство „Лист” в 43-та шатра на Алеята на книгата пред НДК.

Общоизвестно е, че Алфред Нобел дължи състоянието си на войната, но за личния му живот и копнежи се знае много малко. Както и, че този световен изобретател е написал повече стихове, отколкото научни трудове. Че мечтае за литературна слава, но никога не дръзва да издаде книга.

Кой е Краля на динамита? Какъв е човекът, останал в историята като Краля на динамита? За да напише биографията му Ингрид Карлберг преравя архиви в пет страни и преглежда хиляди частни, никога непубликувани писма. Трудът ѝ хвърля нова светлина върху личността на Нобел, разкъсван между пацифисткия си светоглед и факта, че дължи богатството си на „оръжията на смъртта”.

Книгата е публикувана за първи път през 2019-а, а на следващата година Ингрид Карлберг е избрана за член на Шведската академия – институцията, която определя Нобеловите лауреати.

Нейният „Нобел” е колоритна семейна хроника, в която драматичният живот на Алфред е поставен в научния, литературния и политическия контекст на областите, които той избира за своите награди.

Биографията проследява изобретателя от първите му детски години в бедност в Стокхолм, през порастването в Санкт Петербург и обучението в Париж, семейните конфликти и емоционалните спадове, до смъртта му в Сан Ремо.

Бащата на динамита умира бездетен, но завещава огромното си богатство не само на роднини. Негови наследници са хората от бъдещето – изследователи, творци, миротворци.