Излезе втори том на бестселъра "Изкуството на старата българска кухня"

Специалната селекция включва над 300 рецепти от 30-те години на ХХ век

Книги
11:05 - 11 Септември 2024
571
Излезе втори том на бестселъра "Изкуството на старата българска кухня"

Вторият том на бестселъра „Изкуството на старата българска кухня” е сред изненадите и насладите за ума и небцето на щанда на издателство „Лист” в 43-та шатра на Алеята на книгата пред НДК. Продължението включва над 300 рецепти от 30-те години на ХХ век, подбрани от списанията „Модерна домакиня” и „Икономия и домакинство”, и насочва вниманието към домакинството в старите софийски домове.

Част от тях са обособени в специални раздели „Блажни менюта” и „Вегетариански менюта” с предложения за храненията в различните дни от седмицата. Освен традиционни категории като „Салати”, „Супи”, „Основни ястия”, „Десерти” има и сезонни рецепти, начини за консервиране и съвети за добро настроение на трапезата.

В предговора изтъкнатият философ Тони Николов отбелязва: „Старите кулинарни рецепти са особено привилегирован „ключ“ към споделимото минало, в тях то придобива плът чрез вкуса и чрез осезанието. Ще започна от десертите в книгата, пряко връщащи ме към детството.

С вълнение открих рецептата за любимото ми сладко от бели череши, с каквото по традиция черпеха в повечето софийски домове: половин килограм бели череши, на които са махнати костилките, килограм захар, половин лимон, малко ванилия и съответното количество вода. Нищо работа, а колко вкусно и хрускаво беше то, когато се поднасяше в специална чинийка или купичка, задължително с чаша студена вода. Подобно на сладкото от белени сини сливи, чиято тайна пък беше в особеното ухание на индришето.”