Измъкнали се от терористите на "Хамас": Бяхме на ръба на смъртта, преследваха ни

Свят
21:20 - 09 Октомври 2023
4368
Измъкнали се от терористите на "Хамас": Бяхме на ръба на смъртта, преследваха ни

Моше Ор, чийто брат Авинатан и неговата приятелка Ноа Аргамани са присъствали на шумно парти в кибуца Реим, гледал видеоклип в неделя сутринта, на който се вижда как двамата са отвлечени в Газа. На кадрите се вижда как качват Ноа на мотоциклет с двама терористи, а Авинатан, задържан от още няколко, върви до нея. В друг видеоклип се вижда как момичето пие от бутилка с вода, вероятно на мястото, където е била отвлечена. 

"Бяхме притеснени и се опитахме да им се обадим, но телефоните и на двамата бяха недостъпни", споделя Моше в интервю за N12. "Няколко часа по-късно с нас се свързаха екипи за спешна помощ, които разкриха, че са видели видеозапис на брат ми и приятелката му, които са били насилствено отведени към ивицата Газа." 

Моше, който е разрешил публикуването на видеото на брат си в медиите, споделя, че не е могъл да повярва, докато не е видял кадрите. "Започнах активно да го търся в различни групи в Telegram. Не след дълго го открих. Във видеото видях Ноа, напълно ужасена. Не мога да си представя какво е минавало през ума ѝ - крещеше панически на мотоциклет, държана от някакви мръсници, които не я пускаха."

Той добави: "Брат ми е голям човек - висок е два метра и тренира четири пъти седмично - и е наистина силен. Може би четирима или петима от тях го държаха и те просто ги водеха към Газа".

"Това видео е шокиращо", казва Моше. "Потърсих го, защото наистина исках да се уверя, че е реално". Той разкритикува поведението на властите по отношение на ситуацията с изчезналите лица от началото на нападението.

"Има още десетки изчезнали и в момента няма държавна агенция или официален орган, който да координира това, с изключение на Мокед 100, а те не правят нищо. Има частни организации и лица в Instagram и Telegram, които събират имена, и виждате списък след списък. Това са десетки, ако не и стотици хора, които са изчезнали", казва той.

Моше подчерта, че терористите са принудили младежите да тръгнат пеша от мястото на празненството към Ивицата Газа.

"От Реим до Газа има няколко километра. Можете да го видите на видеозаписите, това са значителен брой хора. Ако сега има решителни и активни действия, можем да предотвратим много по-голяма трагедия", каза той.

Две млади жени, спасени от мястото на партито, споделят в друго интервю, че са се крили няколко часа от терористите.

"Когато започна стрелбата, избягахме, качихме се в колата и тогава те започнаха да стрелят. Спряхме и избягахме в една овощна градина и се скрихме там. Просто чакахме някой да ни намери".

Жените казват, че са се опитали да се свържат с родителите си и с полицията, но обажданията им не са се получили поради слабия обхват на мобилните телефони. "Изпитвах огромен страх. Много хора тичаха истерично, чуваха се множество изстрели. Легнах на земята и покрих главата си с ръце. Бяхме на ръба на смъртта. Видях около 10-има терористи от едната страна и още 10 от другата, всички ни преследваха. Не се показахме, за да видим какво се случва, бяхме твърде уплашени".

Стотици други участници в партито намират убежище в близкото селище Патиш, където жителите им осигуряват подслон, вода и храна и дори помагат за намирането на други лица в района. Много други хора все още са в неизвестност и семействата им молят за помощ за откриването им.

Израелските власти се опитват да предотвратят разпространението на други обезпокоителни видеоклипове, на които се вижда как цивилни и войници са отвличани към Ивицата Газа, живи или мъртви.

Появиха се и снимки на граждани, застреляни на автобусни спирки, по пътищата и в колите си.

Два видеоклипа породиха особени опасения за сексуално насилие над жени, като на единия от тях се вижда как млада жена е изведена от автомобил в Газа - жива, но с окървавени около гениталиите си панталони.

Другият видеоклип показва Шани Лук, германско-израелска гражданка, която лежи съблечена по бельо в камион. Войниците на "Хамас" празнуват и се радват в пикапа над нея, оставена да лежи по корем. Двама от мъжете дори я наплюли.

В отделен видеозапис, публикуван от Министерството на външните работи на Израел, се вижда как червенокоса жена е измъкната от джип, пълен с терористи, и я влачат за косата. Нейният панталон също бил изцапан с кръв, съобщава The times of Israel.

Снимка показва как възрастна жена, по-късно идентифицирана като 85-годишната Яфа Адар от внучката ѝ, е заобиколена от въоръжени терористи, докато я откарват в Газа.

Експерти в областта на правото и сигурността твърдят, че действията на групировката представляват военни престъпления и вероятно престъпления срещу човечеството, тъй като нападението срещу цивилни граждани е било толкова широкообхватно и преднамерено.

"При това си нападение "Хамас" извърши дълъг списък от престъпления, които са документирани, включително убийства на цивилни, вземането им в плен и злоупотреба с телата им", казва професор Ювал Шани, експерт по международно право и преподавател в Еврейския университет в Йерусалим.

Шани заяви, че действията на "Хамас" категорично представляват военни престъпления, извършени по "очевиден, масов и ясен начин" срещу цивилните в Израел.

Запитан за очевидно големия брой отвлечени жени, Шани заяви, че е твърде рано да се каже дали е имало конкретно намерение на "Хамас" да атакува жени, или е имало модел на сексуално насилие, като отбеляза, че бойните операции продължават и тепърва ще се снемат показания.

Той отбеляза, че изнасилванията и други форми на сексуално насилие от страна на въоръжените сили също представляват военни престъпления.

Д-р Еял Пинко, бивш високопоставен служител на службата за сигурност и изследовател в областта на националната сигурност в университета "Бар Илан", отбеляза, че Израел никога не е подавал жалба за военни престъпления до Международния наказателен съд, въпреки че "Хамас" отдавна е насочил своите терористични атаки срещу цивилни граждани независимо дали става въпрос за наземни нападения, или за десетки хиляди ракети, които е изстрелял по израелски населени места.