Измина най-кървавият ден в историята на Бангладеш (СНИМКИ)

Най-малко 91 убити при уличните сблъсъци, 13 от тях са полицаи

Актуални новини
08:00 - 05 Август 2024
2969
Измина най-кървавият ден в историята на Бангладеш (СНИМКИ)

Най-малко 91 души бяха убити, а стотици бяха ранени при безредици в Бангладеш, след като полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне десетки хиляди протестиращи, призоваващи премиерката Шейх Хасина Вазед да подаде оставка.

Броят на загиналите, сред които най-малко 13 полицаи, е най-високият в рамките на един ден от всички протести, проведени в новата история на Бангладеш.

Полицейски участъци и офиси на управляващата партия бяха подложени на атаки и насилието разтърси страната с възлизащо на 170 милиона души население.

Тринадесет полицаи са били бити до смърт в северозападната част на Сираджгандж, съобщиха органите на реда. Девет други са били убити в областта, където бяха опожарени домовете и на двама депутати.

Най-малко 11 души, включително двама студенти и лидер на управляващата партия, бяха убити и десетки бяха ранени на фона на ожесточени сблъсъци на няколко места в столицата Дака, съобщиха от полицията и свидетели.

Министерството на външните работи на Индия призова своите граждани да не пътуват до Бангладеш до второ нареждане.

Двама строителни работници са били убити на път за работа и 30 са били ранени в централната област Мунсигандж по време на сблъсък на протестиращи, полиция и активисти на управляващата партия, заявиха свидетели.

"Те бяха докарани мъртви в болницата с огнестрелни рани", каза Абу Хена Мохамад Джамал, началник на областната болница.

Полицията твърди, че не е стреляла с бойни патрони.

В североизточната област Пабна най-малко трима души бяха убити и 50 бяха ранени по време на сблъсък между протестиращи и активисти на управляващата партия Народна лига (Лига авами), според свидетели.

Загиналите днес са повече, отколкото 67-те смъртни случая, за които бе съобщено на 19 юли - когато студенти излязоха по улиците, за да поискат отмяна на квотите за държавни работни места в страната.

Правителството обяви неограничен полицейски час в цялата страна - от 18:00 часа местно време (15:00 часа бълг. време) снощи. Властите за първи път предприемат подобна стъпка след началото на настоящите протестни действия, започнали миналия месец. Също така са обявени три официални неработни дни, започващи от понеделник, 5 август.

Размириците в Бангладеш, които накараха правителството да прекъсне интернет услугите, са най-голямото изпитание за Шейх Хасина в нейния 20-годишен режим на управление, след като тя спечели четвърти пореден мандат след избори, които бяха бойкотирани от основната опозиционна партия в страната - Националната партия на Бангладеш.

Критиците на Хасина, заедно с правозащитни групи, обвиниха нейното правителство в използване на прекомерна сила срещу протестиращите, обвинение, което тя и нейните министри отричат.

Демонстранти блокираха основни магистрали в страната снощи, докато протестиращи студенти предприеха програма за отказ от сътрудничество, за да настояват за оставката на правителството, а насилието се разпространи из цялата страна.

"Тези, които извършват насилие, не са студенти, а терористи, които се стремят да дестабилизират нацията", каза Хасина след среща на комисията по национална сигурност, на която присъстваха армейски началници, представители на флота, военновъздушните сили, полицията и други органи.