Изписаха Дядо Неофит от "Софиямед"

Общество
16:00 - 23 Май 2022
1846
Изписаха Дядо Неофит от "Софиямед"

Патриарх Неофит е изписан от УМБАЛ „Софиямед“. Негово светейшество се възстановява по-бързо от очакването от инцидента със счупване на бедрената кост преди две седмици. Очакванията бяха той да остане в болница поне до сряда заради влошено общо състоение.

На 10 май Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит претърпя инцидент в патриаршеския дом в Софийската митрополия, в резултат на което беще хоспитализиран в УМБАЛ "Софиямед".

"При направените изследвания е установено счупване на горната част на лявата бедрена кост. След необходима подготовка ще последва медицинска интервенция. Светейшият патриарх е в стабилно състояние и се моли за чедата на Родната ни Православна църква. Призоваваме клира и верния боголюбив народ да се молят за бързото възстановяване на Негово Светейшество, както и да приемат за достоверна информацията, обявена единствено от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия", се казва в съобщението на Българската патриаршия от 10 май.

"Негово Светейшество патриарх Неофит прави и упражнения за раздвижване, ще има възстановителни и рехабилитационни процедури за неговото възстановяване", обясни Ловчанският митрополит Гавриил. Той подчерта, че "след операцията, новините за здравословното състояние на патриарх Неофит са добри".

Българският патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит. Преди това той беше Доростоло-червенски и Русенски митрополит.