Израел извърши близкоизточна революция

Коментар
12:04 - 26 Август 2020
3401
Израел извърши близкоизточна революция

Нормализирането на дипломатическите отношения между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) бе платено от еврейската държава със загуба на качественото й военно превъзходство. На фона на подписването на историческото споразумение администрацията на президента Доналд Тръмп форсира преговорите, целящи САЩ да продадат на Абу Даби изтребители от пето поколение Ф-35 и най-нови безпилотни летателни апарати - признак за фундаментални промени в американския подход към екипирането на близкоизточните съюзни страни.

Дълго време Вашингтон по молба на израелците отказваше да доставя хай тек оръжия на арабските столици. Америка бе обвързана с ангажимента, поет след шестдневната война от 1967 г., да спазва принципа за военно превъзходство на израелците. Днес ситуацията е различна. Независимо че САЩ, Израел и ОАЕ отричат споразумението за нормализиране да включва "оръжейна" точка, напредъкът по сделката с Ф-35 едва ли би бил възможен без сключените исторически договорености.

Външният министър на Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш заяви тези дни, че "идеята за състояние на война с Израел вече не съществува". Пътят към добросъседство бе отворен благодарение на общата оценка за заплахите, които според двете страни, нормализирали отношенията си, идват днес от Турция и от Иран.

Отначало Израел и ОАЕ установиха задкулисно сътрудничество, разменяйки разузнавателни данни, по-късно логиката на партньорството обхвана и други сфери. Ръководството на емирствата не се спря дори пред факта, че мюсюлманският свят все още се сърди на Израел заради фактическата липса на решение по палестинския проблем. Сделката на века, представена тази година от администрацията на Доналд Тръмп, бе изтълкувана от доста страни като опит да се променят правилата на играта в полза на еврейската държава. Абу Даби бе напълно задоволен от обещанието на премиера Бенямин Нетаняху да не анексира редица територии по Западния бряг на р. Йордан. С това ОАЕ сметна за изпълнен своя дълг пред палестинския народ.

При все че темата за продажба на най-нови оръжия вдигна вълна от възмущение сред политиците и военните в Израел, преките участници в преговорите за нормализиране на отношенията изглежда не виждат тук никакви щети за националните си интереси, нито пък за международния си имидж. Миналата седмица Тръмп открито потвърди, че ОАЕ искат да купят Ф-35. "Въпросът се проучва, но те постигнаха голям пробив по въпроса за мира в Близкия изток", мотивира се президентът на САЩ.

Той обърна внимание, че в голям брой други случаи се налага Вашингтон да продава военна техника на кредит, тъй като държавите купувачи всъщност нямат достатъчно средства. "Те (ОАЕ, бел. изд.) имат пари и биха желали да купят доста голямо количество Ф-35", отбеляза стопанинът на Белия дом. Властите в емирствата също признават, че е обсъждана покупката на такива самолети. А Нетаняху фактически се дистанцира от проблема - обясни, че няма отношение към евентуалната сделка за Ф-35. В момента премиерът е погълнат от мисълта да повтори постигнатия дипломатически триумф с други страни. Сближаването с арабския свят стана визитна картичка за този политик.

Помирението между Израел и ОАЕ демонстрира, че е свършено с архетипа на съвместното съществуване между съседните държави в Близкия изток. Ситуацията показа, че дори страните от този тъй неспокоен регион са все по-малко склонни да търсят във военното надмощие опорен елемент за своя имидж и национални интереси.

В новата реалност способността да се сключват нетипични дипломатически спогодби се очертава далеч по-ценна от обсега и мощността на оръжията. Ако тази тенденция надхвърли границите на Близкия изток, това ще спомогне за намаляване на конфликтността и в други проблемни региони.


Автор: "Независимая газета"