Израел обвини свой гражданин в шпионаж за Иран

Мъжът е преговарял с иранското разузнаване за набиране на израелски араби за извършване на атаки

Свят
13:02 - 08 Април 2020
1453
Израел обвини свой гражданин в шпионаж за Иран

Израел обвини свой гражданин в шпионаж за Иран и подготовка на терористични атаки, съобщава БиБиСи. 

Шин Бет, службата за вътрешна сигурност на страната, заяви, че мъжът е преговарял с иранското разузнаване за набиране на израелски араби за извършване на атаки. Той е обвинен в "нарушаване на сигурността на Израел".

Израел и Иран са врагове от иранската революция през 1979 г., като Иран отказва правото на Израел да съществува.

Шин Бет коментира, че мъжът е арестуван миналия месец, той притежава устройство за криптиране и твърд диск на компютъра. Агенцията заяви, че му е платено, за да предостави на Иран информация за важни обекти в Израел.

Според съдебните преписки обвиняемият е бил в контакт с ливанец, който е член на групата на Народния фронт за освобождение на Палестина, срещали се на две отделни места.

Твърди се също, че се е срещал с двама души в Будапеща, които са казали, че част от иранските сили за сигурност. В тази среща той им предоставя информация, която да помогне на Иран да навреди на Израел, съобщава "Хаарец".

"По време на тези пътувания той получава средства, обучение, инструменти и кодове за криптиране, за да може да поддържа контакт с тях по шифрован начин, след като се върна в Израел", обяснява Шин Бет, според "Таймс оф Израел".

Миналата година бивш израелски министър, Гонен Сегев влезе в затвора, след като призна, че шпионира за Иран.