Израелци извличат сперма от мъртви войници и я замразяват

Все повече опечалени родители искат тази процедура за убитите си синове

Любопитно
18:30 - 31 Юли 2024
3407
Израелци извличат сперма от мъртви войници и я замразяват

Все повече опечалени родители в Израел настояват за извличането и замразяването на сперма от телата на техните синове – повечето войници, загинали в боевете. За това разказва Би Би Си.

Някои правила в тази посока са били облекчени след атаките на „Хамас“ от 7 октомври 2023 г., но семействата са гневни и разочаровани от дългите съдебни процеси, пред които са изправени.

Гласът на Ави Харуш трепери, когато си спомня за момента, в който е научил, че 20-годишният му син Риф е бил убит в битка на 6 април 2024 г. в Ивицата Газа.

Военните, който са донесли вестта за смъртта, са попитали семейството дали не искат да вземем спермата на Риф.

„Риф изживя живота си пълноценно. Той обичаше децата и със сигурност искаше да има свои наследници, но нямаше нито приятелка, нито съпруга“, казал той, цитира Би Ти Ви.

Бащата обаче започнал да споделя историята на сина си и така няколко жени се свързали с него, предлагайки му да износят детето на Риф. Ето защо той решил да има внуче от покойния си син и е превърнал това в „мисията на живота си“.

Семейството е само едно от многото, които са замразили сперма след атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при които бяха убити около 1200 души, а други 251 бяха отведени в Газа като заложници.

Израел започна голяма военна операция в палестинския анклав като отговор на нахлуването на бойците в тяхна територия. В тази войната са убити около 400 израелци.

От 7 октомври 2023 г. насам сперма е била извлечена от близо 170 млади мъже – както цивилни, така и войници, сочат данните на Министерство на здравеопазването в Израел. Това е приблизително 15 пъти повече в сравнение със същия период през 2022 г.

Процесът по извличане на спермата включва хирургическа интервенция, по време на която се извлича малко парче тъкан от тестиса, от което след това се изолират в лабораторни условия живи сперматозоиди и се замразяват.

Степента на успех на тази интервенция е най-висока, ако се направи в рамките на 24 часа след смъртта на мъжа, въпреки че сперматозоидите живеят до 72 часа.

Първите родители в Израел, които са запазили и използвали спермата на мъртвия си син, са Рейчъл и Яков Коен, чийто син Кейван е бил застрелян преди години от палестински снайперист в Газа.