Израелските въоръжени сили започнаха да евакуират палестински цивилни от Рафах

Цивилните ще бъдат насочени към палатковите лагери в намиращите се наблизо градове Хан Юнис и Ал Мауаси

Новини
09:14 - 06 Май 2024
1229
Израелските въоръжени сили започнаха да евакуират палестински цивилни от Рафах

Израелските въоръжени сили са започнали да евакуират палестински мирни граждани от Рафах преди офанзивата в града, която са предупреждавали, че ще започнат.

Засега въоръжените сили не са потвърдили информацията, съобщена по израелското армейско радио.

Според съобщената информация, евакуацията се фокусира върху някои от крайните квартали на Рафах. От тях цивилните ще бъдат насочени към палатковите лагери в намиращите се наблизо градове Хан Юнис и Ал Мауаси.

Израел е заявявал, че в Рафах се намират хиляди бойци на ислямисткото движение "Хамас" и победата му е невъзможна, без да превземе града. Но в Рафах се намират и над един милион разселени палестинци и опасността от операция с множество цивилни жертви притеснява западните сили и съседен Египет.

При удари в Газа вчера загинаха най-малко 19 палестинци, а трима израелски войници станаха жертви на ракетно нападение на "Хамас".

Междувременно Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) отново разкритикува "геноцида в Газа" и призова своите 57 страни членки да наложат санкции на Израел, предаде Франс прес.

В резолюция, приета вчера в края на двудневната среща на върха в столицата на Гамбия - Банджул, организацията прикани своите членове "да упражнят дипломатически, политически и юридически натиск" и да наложат на Израел "санкции на всички нива - икономически, спортни, културни и международни".

ОИС призовава също за "незабавно, постоянно и безусловно спиране на огъня".

В заключителното си комюнике ОИС апелира освен това "да се прекрати износът на оръжия и боеприпаси, използвани за извършване на престъплението геноцид в Газа", но не посочва подробности.

За 15-ата среща на високо равнище в Банджул пристигнаха едва шепа африкански държавни ръководители. Голямата част от президентите на страните изпратиха свои представители.

Основаната през 1969 г. организация има за цел да засилва мюсюлманската солидарност, да подкрепя борбата на палестинците и да защитава мюсюлманските светини.

През ноември миналата година ОИС участва в обща среща на върха с Арабската лига в саудитската столица Рияд. Участниците осъдиха действията на израелските сили в Газа, но се въздържах да обявят наказателни икономически и политически мерки срещу Израел. Тогавашната среща извади на показ регионалните разногласия относно отговора на конфликта на фона на опасения, че той може да се разрасне.

Този уикенд международното внимание беше насочено повече към Кайро, където вчера приключи среща за обсъждане на план за примирие, свързан с освобождаването на заложници в ивицата Газа. Тя обаче приключи без конкретен напредък, тъй като и Израел, и "Хамас" остават непреклонни на позициите си.