Изверг с доживотна присъда поиска 10 бона, за да учи

Новини
16:06 - 18 Юни 2020
1393
Изверг с доживотна присъда поиска 10 бона, за да учи

Затворник с доживотна присъда, излежаващ наказанието си във врачанския затвор, поиска 10 000 лв. от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ , защото не могъл да завърши образованието си зад решетките.Искът на Н.А. бе гледан в административния съд във Враца.

Осъденият претендира, че за периода от април 2014 г. до октомври 2019 г. срещу него са извършени незаконосъобразни бездействия, като са го лишили от възможността да продължи образованието си, от което е претърпял много неимуществени вреди и не знае защо са го лишили от правото му да посещава затворническото училище.

 
От представените пред съда справки обаче личи, че Н.А. е подавал молби през 2018 и 2019 година да продължи образованието си, но в същото време е получавал мотивирани откази, които не е оспорвал. Той изтърпява доживотна присъда и до момента не е устройван на работа. Във врачанския затвор е от началото на 2007 г. и е бил поставен при условията специален режим, настанен в постоянно заключено помещение при засилен надзор и охрана. Впоследствие режимът му зад решетките бил облекчен.

Посоченият период, за който е искът на осъдения от 10 бона обаче не отговарял на молбите, тъй като до 2017 г. Н.А. не е искал да се включва в образователния процес в затвора, съобщиха от управата му. Достъпът му до образование пък се определял от степента на поправяне и превъзпитание. Поради тази причина магистратите отхвърлиха иска му и го осъдиха да плати разноските по делото в размер на 100 лв.