Джордж У. Буш отърва кожата на косъм, иракчанин опита да го убие

САЩ
08:00 - 25 Май 2022
4430
Джордж У. Буш отърва кожата на косъм, иракчанин опита да го убие

ФБР съобщи, че е предотвратило опит за убийство на бившия американски президент Джордж Буш-младши. Според информацията покушението било планирано от иракчанин, живеещ в Охайо, свързан с терористичната групировка ИДИЛ.

Установено е, че е пристигнал в Съединените щати през 2020 г., след като е подал молба за убежище. Заподозреният е планирал покушението още от 2021 г.За целта през ноември той пътува до Далас, Тексас, за да заснеме видеоклип на къщата на Буш.

ФБР съобщава, че е разкрило схемата чрез работата на двама поверителни информатори и наблюдение на акаунта на предполагаемия извършител в платформата за съобщения WhatsApp, собственост на Meta. Заподозреният Шихаб Ахмед Шихаб Шихаб, базиран в Кълъмбъс, Охайо, казал, че иска да убие Буш, защото смята, че бившият президент е отговорен за убийството на много иракчани и разцепването на страната след американската военна инвазия през 2003 г., според заповедта.

Случаят показва как федералните следователи продължават да наблюдават заплахите от ИДИЛ, въпреки че групата е силно отслабена от американското разузнаване и военни операции през последните години, отбелязва "Форбс".

Шихаб казал, че също иска да намери и убие бивш иракски генерал, който е помагал на американците по време на войната и за когото вярва, че живее под измислена самоличност в САЩ.

В разговор с поверителния източник на ФБР заподозреният разкрил, че планира да вкара в САЩ четирима иракски граждани, намиращи се в Ирак, Турция, Египет и Дания. В по-късен разговор той твърдял, че един от четиримата е "секретарят на финансов министър на ИДИЛ", казват от ФБР.

Шихаб описал мъжете като "бивши членове на партия Баас в Ирак, които не са съгласни с настоящото иракско правителство и са политически изгнаници". Той планирал да таксува всеки по 15 000 долара за контрабандно внасяне в Америка, съобщи ФБР.

Партията Баас беше политическата организация на Хюсеин, който беше свален при инвазията на САЩ през 2003 г.