Джуканович посрещна лично новия ни посланик в Черна гора

Свят
20:53 - 01 Февруари 2023
1984
Джуканович посрещна лично новия ни посланик в Черна гора

Стефан Димитров връчи акредитивните си писма на президента на Черна гора Мило Джуканович и официално встъпи в длъжност като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора. Това се посочва в публикация на посолството на България в Черна гора във Фейсбук.

В рамките на церемонията се състоя среща между черногорския държавен глава и българския посланик. Президентът Джуканович приветства посланик Димитров с поемането на новия пост, като му пожела успех.

Държавният глава на Черна гора даде висока оценка на двустранните отношения с България и благодари на страната ни за подкрепата, която е оказала на Черна гора в преговорния процес с Европейския съюз (ЕС), както и за отличното партньорство в рамките на НАТО.

Джуканович похвали България и за финансовата помощ в рамките на реализираните проекти по линия на официалната помощ за развитие през последните четири години с особен фокус върху здравния сектор в Черна гора.

Джуканович и посланик Димитров обсъдиха състоянието на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата област, туризма, инвестициите, образованието, науката и отбраната. Президентът на Черна гора изрази задоволство от нивото на отношенията в сферите отбрана и сигурност, но отчете необходимостта от допълнително сътрудничество в областите образование и младеж.

По темата посланик Стефан Димитров отбеляза, че търговските взаимоотношения между двете държави все още не са на нивото на политическите, поради което следва да бъдат засилени. Ръководителят на българското посолство отчете като ключова и необходимостта за развитие на двустранните отношения в сферата на културата с цел допълнително сближаване на нашите два народа. Важна задача в тази връзка и увеличаване на туристическия поток между двете страни.

В заключение, посланик Димитров потвърди подкрепата на България за европейското бъдеще на Черна гора и нейното пълноправно членство в ЕС.

На 24 януари т.г., в Министерството на външните работи на приемащата страна, посланик Стефан Димитров връчи на генералния директор на генерална дирекция „Двустранни отношения“ Александра Мишурович копия на акредитивните си писма като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора, съобщиха тогава от пресцентъра на МВнР.