Кабинетът "Петков" въвежда пълна деполитизация на учителското съсловие

Политика
19:24 - 04 Януари 2022
8559
Кабинетът "Петков" въвежда пълна деполитизация на учителското съсловие

Пълна деполитизация на цялото педагогическо съсловие - от яслата до дипломата за средно образование, иска кабинетът на Кирил Петков, става ясно от законопроект, чийто зародиш бе замислен още през лятото на 2021 г., внесен за разглеждане от Народното събрание в последния ден на миналата година. 

Малко след като стана служебен министър на образованието проф. Николай Денков обяви, че подлага на обществено обсъждане тоталната забрана за партийно членство и принадлежност на педагогическия персонал, а ремонтът на Закона за предучилищното и училищното образование вече е факт с ясни текстове, постановяващи деполитизацията. Както е известно, редица са и училищните директори, и образователните шефове по регионалните инспекторати, членуващи в партии. 

„Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование“, подчерта министър Николай Денков тогава. Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност.

„За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа“, подчерта проф. Денков през лятото. Сега обаче проектът обхваща не само средното, но и цялото образование от 3 до 19-годишна възраст. 

Впоследствие имаше сигнали за политически натиск върху учители и директори, свързан с предсрочните парламентарни избори, за които алармираха и от ГЕРБ, и от ДПС, а и от БСП. 

Ето как изглеждат само част от категоричните текстове, които до дни се очаква Народното събрание да приеме: 

"Лицата, заемащи длъжност на педагогически специалист, както и лицата, заемащи длъжностите директор и зам.-директор, при изпълнение на своите функции са длъжни да са политически и партийно неутрални и не може да налагат идеологически и политически убеждения". В същото време се създава специално и нов член, според който началникът на регионалното управление по образование също трябва да е политически неутрален, като това важи и за неговите подчинени. 

"Принципът на автономията не може да се нарушава чрез осъществяване на политическа и партийна дейност в детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностото развитие", гласи друг нов текст в проектозакона, допълващ досегашния за въздържането от агитация и налагането на религиозни доктрини. С нова алинея пък този текст се заменя с пълна забрана. 

Ремонтът на закона е внесен като проект лично не от образователния министър проф. Денков, а от самия премиер Кирил Петков с мотиви, че се цели премахването на политическата и партийната дейност в системата на образованието.

Учители обаче вече обсъждат във фейсбук групите, че очакват да бъдат подложени на репресии заради новите текстове, въпреки че никога не са допускали партийната им принадлежност да бъде изразена върху децата и юношите в образователния сектор.