Къде в Европа мрат най-често от менингит?

Ексклузивно
17:10 - 02 Декември 2021
5252
Къде в Европа мрат най-често от менингит?

Българският родител изпадна в истерия след черната вест за починалото 5-годишно дете в София от менингококова инфекция, но страната далеч не държи първите места в ЕС нито по брой заболели през годините, нито по брой смъртни случаи. Държави като Германия, Франция, Испания дават десетки жертви на менингококовите инфекции ежегодно, сочи справката на Lupa.bg в "Евростат".

През последните години страната ни бележи трайно намаляване на случаите, причинени от бактериалния патоген, погубил малкото момче в столицата. Ако през 2000 г. те са били цели 87 г., то през последните 5 лета варират между 5 и 12. Смъртни случаи при наличието на сепсис обаче има и почти всяка година страната ни губи по едно дете. По-различно изглежда ситуацията от гледна точка на това, че досега заболелите от мълниеносния менингит са били от места като Сливен, Лом и Кюстендил, а по-рядко в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна. 

И ако през 2018 г. общо смъртните случаи в ЕС (като тогава Великобритания все още е член - б.р.) са цели 324, то у нас няма нито един, сочи още европейската статистика. 

За сравнение, в съседна Румъния 4 деца на възраст между 1 и 4 години са си отишли през посочения период от менингококово причинен сепсис. 

Ваксините у нас срещу бактериален менингит с този патоген са препоръчително, но не и задължителни. Личните лекари разкриха, че са залети от обаждания за инжекциите в последните часове заради фаталния случай. 

Акад. Богдан Петрунов обаче коментира пред Lupa.bg, че няма нужда от масова ваксинация и че заразата е ограничена по протокол, като напомни, че голяма част от хората носят бактерията като част от нормалната си носна флора. 

Оказва се обаче, че ако починал от менингококов сепсис не бъде изследван до няколко часа за наличието на бактерията, тя не може да се открие и причината за смъртта остава неоткрита. 

Протоколът за дезинфекция е подобен на този за превенцията при ковид.