Как да плащаме по-малко за ток през зимата?

Отоплявайте се с климатик, конвекторните печки харчат повече, съветват експерти

Икономика
12:45 - 15 Декември 2019
5938
Как да плащаме по-малко за ток през зимата?

Можем ли с нови уреди да спестим от сметката за ток? Според специалисти това е напълно възможно, стига да знаем как правилно да ги използваме, така че сметката ни за електричество наистина да не а фрапираща.

„Важно е да се избере един модерен климатик, който успява с мощност под 1 киловат да отоплява едно нормално голямо помещение. Въпросът е, че при покупка на този уред, трябва да се отделят между 800 и 1200 лева, но със сигурност един модерен климатик, който е инверторен, успява да спести около 40-45% от сметката”, заяви пред Нова телевизия експертът Йордан Вакъвчиев.

„Най-честата грешка, която допускат потребителите е да се приберат вкъщи на студено, да го пуснат на 28 градуса, с цел да го стопли бързо и тогава климатикът работи на максимална мощност, което не му позволява да мине в режим, който само да поддържа температурата. Верният ход е да настроим климатика на по-ниска температура и през целия отоплителен сезон уредът да не се изключва”, каза още Вакъвчиев.


Същото се отнася и за конвекторните печки, които обаче харчат повече ток. "Една конвекторна печка, която успява прецизно да следи температурата в стаята, става икономична, когато успее да достигне желаните от нас градуси. Тя се изключва и когато изстине помещението, се включва пак”, обясни Вакъвчиев.

И по дневната, и по нощната тарифа, най-много пари се спестяват, когато използваме нови уреди.„Модерните съдомиялни машини спестяват много вода, тъй като с някъде около между 10 и 15 литра те измиват 40 съда. Ако ги мием на ръка, ще изхабим около 5-6 пъти повече вода”, каза още Вакъвчиев.

Ако намалим само с един градус температурата вкъщи, това веднага дърпа сметката ни за ток надолу с 10 на сто. Ако използваме бойлер и го настроим с таймер да се включва нощем, резултатът е - 15 процента по-малко консумация, съветват експерти пред Нова телевизия.

По време на готвене икономията е най-голяма, когато използваме по-често тенджери под налягане или просто готвим с капак. Препоръчително е да имаме съдове с равно дъно. Забележете - 1 милиметър неравност по дъното на тигана води до преразход с 15 на сто.

Нашият добър приятел нощем - хладилникът. Неговата ахилесова пета е решетката отзад. Ако не я почистваме редовно, нарушеният въздухообмен може да вдигне консумацията с една трета. Повече ток уредът харчи и когато не се размръзява редовно.

Всички останали електроуреди - компютър, зарядно за телефон, телевизор, уредба - ако ги изключваме от контакта, когато не ги използваме, можем да спестим 5% от сметката си за ток.