Как една овца бе кръстена на Доли Партън?

Едно време
14:45 - 05 Юли 2019
10805
Как една овца бе кръстена на Доли Партън?

Преди 23 години на днешния 5 юли в Рослинския институт в Шотландия се ражда овцата Доли, която е първият бозайник, успешно клониран от възрастни клетки. За нейната поява обаче светът разбира чак седем месеца по-късно – на 22 февруари 1997 г.

Първоначално овцата е наречена „6LL3“. Името „Доли” тя получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането ѝ, в чест на американската кънтри певица Доли Партън, известна с пищния си бюст, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.

Първият голям успех в клонирането е постигнат от изследователи от Института Рослин и биотехнологичната компания PPL Therapeutics в Единбург на 5 юли 1996: след 220 неуспешни опити, те успяват да получат агне без участие на мъжки полови клетки - прочутата овца Доли.


Накратко казано Доли има три майки: на първо място генетичната майка, предоставила клетка от вимето си, чието идентично копие е Доли. На второ - овцата, от която е взета яйцеклетка. И накрая - овцата-майка, износила ембриона. При използвания за Доли метод на клониране се създават едно или повече идентични животни чрез пренасянето на ядро от клетка на мъжко или женско животно в яйцеклетка, от която преди това ядрото е отстранено. Така клетката става преносител на съвсем нов жив организъм. Методът се нарича Nuclear Transfer.

За седемгодишното си съществуване Доли се сдобива с три агнета. През есента на 2001 й откриват артрит, а през февруари 2003 - бъбречно заболяване. Овцата е приспана на 14 февруари 2003 г. Понастоящем останките на Доли се съхраняват препарирани в Кралския музей на Шотландия.

Останките на Доли, препарирани в Кралския музей на Шотландия


Раждането на овцата Доли бе разглеждано като революция в генетиката и медицината. То изглеждаше един от онези моменти в научните изследвания, които ще променят света завинаги. Клонирането на първото животно безспорно е еднo забележително постижение. То обеща нов вид терапия за стотици хора, страдащи от социално значими и инвалидизиращи болести.

На следващата година бе представено клонирано теле на име Мистър Джеферсън, а след това се клонира мишка, котка, куче, прасе, маймуна.

Братята и сестрите на Доли, клонирани от същата клетъчна линия – Деби, Денис, Даяна и Дейзи 


Първото в света клониране обаче повдигна и много морални и социални въпроси, като например дали армия от клонирани, като във фантастичните романи и филми, няма да завземат планетата. В крайна сметка даденият на науката и медицината тласък е неоспорим. А ордите от клонирани животни и хора засега изглежда или невъзможен, или поне много далечен сценарий.

Решението на британското правителство от преди двадесетина година да разреши експерименти с човешки ембрионални клетки при клониране от типа „овцата Доли”, предизвика остри политически и медицински спорове в света. Православните църкви и Ватиканът го обявиха за безбожно и намеса на хора в Божиите дела.

Човешката личност е с по-висша ценност от човешкия биологичен живот, е позицията на Българската православна църква.