Как егоизмът убива с оръжието, наречено коронавирус?!

Коментар
13:05 - 12 Март 2021
4611
Как егоизмът убива с оръжието, наречено коронавирус?!

От една година се намираме в условия на пандемия. От една година виждаме колко безсилни можем да бъдем, когато ни застигне нещо толкова агресивно.

Стотици хиляди хора умряха от коронавирус, няколко пъти по толкова оцеляха по чудо и си мисля, че вече и най-големият любител на конспирации е наясно, че това страшилище съществува. За съжаление! Наред с този огромен проблем, пред който е изправено човечеството, застана и един друг проблем- нашата безотговорност и нашият егоизъм.

Пиша тези редове с мъка на сърцето, защото за последните месеци видях с очите си докъде може да стигне човешкият егоизъм. Това да мислиш само за себе си и да не искаш да си дадеш сметка как твои действия или бездействия могат да навредят на други хора.

Видях как болни хора с коронавирус нарушават карантината, излизат навън, срещат се с хора, ходят в магазини, защото...не има се седяло повече вкъщи... Видях как контактни с болни хора ходят спокойно на работа, а и на други места, защото те не били все още болни... Видях как мнозина със симптоми на корона дори не си правят официално тестове, за да не попадали в статистиката, сякаш това е списък за разстрел... И да тези хора отново се разхождаха спокойно навън по време на карантина. Други пък след положителен тест минаха да си платят сметки, да си пазарят, защото после нямало да излизат...

Последният случай, който ме потресе беше на леля Минка от село, близо до София. Тази самотна женица ходеше да пие кафе при съседка. При поредното кафе "добросъвестната" съседка не я предупредила, че мъжът й е с температура и кашлица. Така след няколко дни леля Минка се разболя от коронавирус и за броени дни почина, въпреки че беше в болница. Оказа се, че тези безумци са разболели още няколко жени в селото. Само, защото са мълчали, кой знае защо и без да си дават сметка, те се превърнаха в убийци...

Всички тези неща са наистина потресаващи, защото показват бездушието ни, егоизма ни. Показва как в стремежа си да са добре, някои хора вредят на другите и най-лошото е, че не им пука... И вярвам, че ако бяхме по-отговорни и по-съвестни, много нещастия можеше да се избегнат. И за съвестните хора, това е огромен шок. Осъзнаването, че живееш в общество, в което всеки е вълк единак, може дори да депресира. Защото се чувстваш безсилен, защото знаеш, че каквото и да кажеш или направиш...ще има такива хора. Не можеш да ги спреш!

Понякога коронавирусът е просто оръжието, което ние съзнателно или несъзнателно ползваме, за да убиваме...