Какво е опасното количество хлор в питейната вода?

Водата не бива да се пие директно от чешмата, а трябва да се остави да престои на стайна температура

Здраве
19:30 - 08 Март 2023
4612
Какво е опасното количество хлор в питейната вода?

Хлорът в питейната вода е опасен, когато е над единица за милиграм на литър. Това каза за Радио Варна главният секретар на Регионалната здравна инспекция Цеца Янкова. Поводът е информацията за повишеното ниво на хлора в Провадия, установено в средата на февруари. Тогава при норма от 0.3 - 0.4 мг/л нивото е било 0.6, а в аксаковското село Куманово - 0.9 мг/л.

Качеството на питейната вода от водопроводната мрежа на различни населени места в областта се проверява редовно от Регионалната здравна инспекция. При проверката в средата на февруари е отчетен остатъчен хлор в Провадия и в село Куманово. В писмо на инспекцията от 17 февруари е посочено, че водата има мирис, който е неприемлив за потребителя.

"Информацията сме я качили още на другия ден в сайта на общината, не знам дали трябва да тръбя по медии или по нещо друго. Аз не знам дали е опасна водата. От РЗИ не се свързват с мен, просто пращат информацията. Ние периодично правим такива изследвания. Хора се опитват да създават паника," казва кметът на Провадия Жоро Илчев, след като в социалните мрежи имаше обвинения към администрацията, че не е разпространила достатъчно добре информацията.

В писмото от Регионалната здравна инспекция като уязвими групи по отношение на остатъчния хлор са посочени бременните жени с изострено обоняние, деца и възрастни, които са чувствителни към миризмата на хлор.

Препоръките са да не се консумира вода директно от чешмата и да се остави да престои на стайна температура за известно време, за да излети остатъчният свободен хлор.

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция Цеца Янкова заяви, че изследването е за моментното състояние на водата и препоръките към хората са били за този период: "Няма някакъв проблем, който да е сериозен и да застрашава живота на хората. Правим съответните препоръки към ВиК и водата влиза в норма. Не е нещо сериозно, което да доведе до някакъв проблем. Няма опасност за хората. То вече е минало доста време. Регулярно взимаме води, ако имаше нещо, ние щяхме да алармираме населението какви мерки да предприеме и така нататък, ако имаше някаква потенциална опасност."

Жители на Провадия казват, че водата е била мътна преди време, но сега е бистра. Обаче още се усеща горчив вкус и не става за пиене.