Кантарджиев пак бие тъпана: Скарлатината е масова, защото не миете ръцете!

Варицелата е по-опасна за възрастните, но и децата боледуват стабилно

Здраве
17:30 - 19 Март 2023
3919
Кантарджиев пак бие тъпана: Скарлатината е масова, защото не миете ръцете!

Пандемията е отслабила имунитета на децата и това е в основата на бума от шарка в детските ясли и градини. Това става ясно на срещата на съветника по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли, съобщава Би Ти Ви. 

Двете страни обсъдиха какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела.

Кантарджиев даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, а също и лекарства, които помагат за лечението на скарлатина или варицела.

По негови думи при стрептококовата инфекция в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.

Той обясни, че повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат най-вече на оживеното общуване и

неспазването на мерки, като миене на ръце, проветряване и почистване.

Кантарджиев отбеляза, че след пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета на децата и възрастните. Най-често децата се заразяват 4-5 дни след контакт с друго болно дете.

Професорът предупреди, че възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата и напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.