Кантонерът, виновен за катастрофата на жп прелеза: Изпих едно патронче уиски, за да заспя

Шофьорът караше със 70 км/ч, твърди Кирил Македонски

Крими
16:24 - 15 Ноември 2019
1892
Кантонерът, виновен за катастрофата на жп прелеза: Изпих едно патронче уиски, за да заспя

Прокуратурата в Асеновград иска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” за кантонера, обвинен за тежката катастрофа на прелеза, при която пострадаха тежко трима души. 

Ицидентът стана на 12 ноември. По първоначална информация кантонерът на прелеза не е спуснал бариерата. Той е получил сигнал, че влакът доближава до прелеза. По данни на свидетели бариерата е останала вдиганата, затова и колата е била навлязла на жп линиите. Пострадали са тримата души, които са били в автомобила. 

По време на първоначалния разпит кантонерът Кирил Македонски е признал вината си. Въпреки сигнала, той не е спуснал бариерата. Оказва се, че според кръвната проба, пазачът на прелеза е употребил значително количество алкохол – 2,61 промила алкохол.

Законът предвижда за подобно нарушение затвор от 2 до 10 години. Касае се за особено тежко престъпление. Единият от тримата пострадали е с три средни телесни повреди, вторият е с две, третият е с една средна телесна”, каза пред "Трафикнюз" прокурор Савов.

„70% от вината е моя, 30% на шофьора. Имам свидетели, че водачът караше със 70 км/ч. Той летеше. Няма спирачен път. Взех си патронче уиски и около 23 часа започнах да пия, за да заспя. От 23:00 до5:00 часа няма влакове и няма какво да се прави. Събудих се в 5:00. Изпратих  първия и втория влак в 5 и в 6 часа, но в 7 стана белята. Заговорих се с колежката и бях с гръб към линиите. Изведнъж видях колата да лети към прелеза, а влакът да идва, почнах да пускам бариерите, но беше късно. Съжалявам за това, което стана. Ако можех да върна нещата, щях да го направя”, каза обвиняемият пред магистратите.