Карадайъ възмутен: Бяхме свидетели на полицейщина в изборния ден

Политика
09:53 - 03 Декември 2021
2430
Карадайъ възмутен: Бяхме свидетели на полицейщина в изборния ден

При откриването на новия парламент лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в изборния ден сме станали свидетели на полицейщина и по недопустим начин полицаи са присъствали в избирателните секции.

Да прекъснем поредицата от предсрочни избори, призова още той от трибуната на Народното събрание. Според него избирателите са гласували партиите да сложат край на политическата криза, макар че не са дали властта на нито една партия. Избирателите ни задължиха да търсим максимално съгласие, заяви Карадайъ.

"Това Народно събрание се учредява в една година, която ще запомним с много кризи и избори. Кризите предизвикваха избори и изборите задълбочаваха кризите. Парламентарната група на ДСП ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", каза председателят на ДПС.

"Гласуващите дадоха глас на партиите, за да сложат край на кризата и да се обединят около работещи решения, но не дадоха властта на нито една партия. Конструктивният диалог трябва да е в основата на търсене на верните решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", добави Карадайъ.

"Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите", посочи Карадайъ. Според него конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на работата на новия парламент.

"Безусловната отговорност, с която сме натоварени, е да прекъснем кризата и да започнем да решаваме проблемите", допълни още лидерът на ДПС.

"От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Полицаи влязоха в избирателни секции. Нарушени са основни принципи и законът е погазен тотално. ЦИК и РИК мълчат, каза Карадайъ. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички подадени гласове. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай ненаказан. Тези извращения на полицията ни връщат в мракобесните времена преди 1989 г.", посочи той.

Политическата криза трябва да започне да се решава със съставянето на редовен кабинет, подчерта лидерът на ДПС.

"На първо място трябва да се възстанови диалогът между политическите субекти и институциите. Трябва да спазваме стриктно конституцията и законите на страната. ДПС посочва решението: Програма за икономическо развитие на базата на Зеления пакт. България фатално закъснява със своя План за възстановяване, докато другите страни вече са реализирали 30% от своите", каза лидерът на ДПС.

"Държавният бюджет се отлага във времето. България загуби битката с пандемията заради безотговорното отношение на изпълнителната власт, особено през последната година. За последните три месеца сме загубили повече хора, отколкото през Втората световна война. България има нужда в най-кратки срокове да си напише Плана за устойчивост и ОП. Българите очакват решения, които да повлияят положително на техните доходи. НАТО и ЕС очакват да бъде предвидим и лоялен съюзник", добави Карадайъ.

По думите на Мустафа Карадайъ служебното правителство се е провалило в управлението на пандемията.

Очаквайте още подробности!