Карантина 21 дни при маймунска шарка и тестване на всеки заподозрян

Никой у нас не говори за ваксина срещу вариола

Здраве
22:14 - 25 Май 2022
3571
Карантина 21 дни при маймунска шарка и тестване на всеки заподозрян

Националният център по заразни и паразитни болести "спусна" инструкции за действие при съмнения за маймунска шарка у нас, включително по отношение на тестването. 
 
Маймунската вариола се причинява от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus в сем. Poxviridae. Към същият род принадлежи и вирусът на едрата шарка по човека. Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при пряк контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при близък контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали.

При съмнение за случай на маймунска вариола при човек задължителният материал за етиологично доказване на причинителя е материал от кожни лезии. В допълнение в първите дни на клиничната манифестация на болестта (1-4 ден) може да се изследва и назо-/орофарингеален секрет.

Препоръчително е да се обработят поне две подобни по тип лезии от две различни локации по тялото. Материалът от тях се поставя в един контейнер. Когато лезиите са различни по тип, материалът от тях не се смесва и се поставя в отделни контейнери.

Изследват се пъпки, крусти и проби от гърлото и носа, става ясно от инструкциите. А на пациентите се снемат данни за адрес, наличие на пътувания, клинична анамнеза, както и данни за джипито им. 

Стандартно, инкубационният период е до 21 дни, което налага и карантина на контактните за същия период. До момента здравните власти у нас не са коментирали поставянето на ваксина срещу вариола на лицата, родени след 1975 г. - изключително малко от които са имунизирани срещу едрата шарка.