Каримански: Спекулативното увеличаване на цените поддържа темпа на инфлация

Окончателното решение дали България ще влезе в еврозоната ще бъде взето в края на юли

Новини
15:00 - 30 Януари 2023
2187
Каримански: Спекулативното увеличаване на цените поддържа темпа на инфлация

„Окончателното решение дали България ще влезе в еврозоната ще бъде взето в края на юли. Защо цените да не бъдат и в лева, и в евро преди това. Нали искаме да подготвим българския гражданин за това, което ще бъде направено в магазинната мрежа. Затова предлагам да се избърза, ако трябва да бъде с определена мрежа от магазини, които да са опитно поле. За да може гражданите да свикнат“. 

Това каза пред БНР Любомир Каримански, съветник на служебния финансов министър. 

И допълни, че това би могло да предотврати и спекулацията. 

„На противниците, които искат да саботират процеса по влизане в еврозоната, бих отговорил по следния начин - ако не влезем еврозоната, ако процесът се забави, не съм сигурен, че този съществуващ Валутен борд може да издържи още по същия начин, по който досега. Тогава притесненията на българите ще се увеличат многократно". В предаването „12+3“ Каримански посочи, че е важно изпълнителната власт и законодателната да си подадат ръце при решаването на всички проблеми, свързани със спекулата в България. 

„Голяма част от спекулативното увеличаване на цените влияе за поддържане на темпа на инфлация, който имаме в момента“. 

Относно бюджета за тази година, според него, ако не се сформира кабинет до края на април, е необходимо да бъде внесен редовен бюджет от служебно правителство и в него трябва да има базови статии, без да се задават политики. 

По думите му икономиката ще се забави с процент - между 0,5 и 1,9 на сто, и това означава, че трябва да намалим разходите, от които можем да се лишим.