Касиел Ноа Ашер: Иван си отиде, остави ми най-големия подарък в живота - моя син Зуи Ицках

Режисьорът Иван Станев почина на 64 години

Култура
16:45 - 01 Декември 2023
404937
Касиел Ноа Ашер: Иван си отиде, остави ми най-големия подарък в живота - моя син Зуи Ицках

"Иван си отиде... Ценни уроци получих от него. Дължа на Иван... Най-големият Подарък в живота си: моят син Зуи Ицхак. Нека е лек пътя ти към безкрая Иване. Касиел и Зуи." Така се сбогува с именития режисьор известната актриса и режисьор Касиел Ноа Ашер. Иван Станев почина днес месец, след като навърши 64 години.

Касиел Ноа Ашер загуби верен приятел и баща на сина й

Иван Станев е роден на 2 ноември 1959 г. във Варна. От петгодишен играе в кукления театър на братя Райкови в родния си град. Завършва режисура при проф. Гриша Островски във ВИТИЗ (1983), като последните две години изкарва в задочна форма на обучение заради скандал, предизвикан от неговата постановка "Пътека за дивеч". Впоследствие завършва и културология в СУ "Климент Охридски" (1987). Завършва аспирантура по културология при проф. Атанас Натев и при проф. Х. Ришбитер във Фрае университет, Берлин, където по-късно е преподавател по театрознание.

Дебютира с постановката на "Любовта към трите портокала" по Карло Гоци в Ловешкия театър през 1984 г. Следва "Алхимия на смъртта", колаж по Чехов, Витгенщайн и Йонеско, който е спрян от цензурата. 

През 1987 г. на камерна сцена на Театър "София" поставя "Раната Войцек" по текстове на Бюхнер и Хайнер Мюлер. Спектакълът е поканен на фестивала "Берлин – културна столица на Европа’88" в Западен Берлин. По това време Димитър Стайков задава въпроса "Възможен ли е Иван Станев в нашия театър? Абсолютно и неизбежно! Да не го приемем, означава да се примирим с провинциализма на нашия театър, останал глух и сляп за различните модели през бурното време на 50 – 70-те години."

През същата година Иван Станев започва работа като режисьор в Германия, където поставя, пише и издава на немски език, занимава се с преподавателска дейност, а от 1999 г. започва да се изявява и като филмов режисьор ("Луксор – Лас Вегас", "Холивуд завинаги"). Като театрален режисьор работи и във Франция.

В края на 2005 г. поставя своята драматична поема "Изкопни материали", написана по мотиви от "Изкопът" на Андрей Платонов в "Сфумато". Сценографията е на Даниела Олег Ляхова, играят студенти от класа на проф. Маргарита Младенова.

От Съюза на артистите в България също се сбогуваха с режисьора. 

„Със загубата на режисьора Иван Станев съвременният българския театър губи и част от лицето си. "Любовта към трите портокала", "Раната Войцек", "История на окото", "Изкопни матерали" и филмът "Moon Lake" ще останат в историята на театъра ни, като смели, безжалостни, взискателни и отчайващо красиви опити за летене. Сбогом, Иван Станев!", написаха от САБ във Фейсбук.