Катарина Вит подкрепя Валиева

Легендата във фигурното пързаляне обвини обкръжението на рускинята

Спорт
21:06 - 12 Февруари 2022
4118
Катарина Вит подкрепя Валиева

Легендата на фигурното пързаляне Катарина Вит подкрепи руската сензация Камила Валиева и обвини обкръжението на състезателката. 15-годишното момиче тренира за индивидуалния турнир на Олимпийските игри в Пекин на фона на новината, че е дала положителна допинг проба. Валиева тренира два пъти, откакто стана ясно, че е върнала положителен тест, а вестниците "RBC" и "Комерсант" посочиха лекарството триметазидин, който обикновено се използва за лечение на ангина.

"Тези последни ужасни олимпийски новини за фигурното пързаляне, честно казано ме докоснаха. Камила Валиева е младо момиче и дете чудо, чиито изключително трудни изпълнения и грация очароваха целия свят, а тя е само на 15 години, непълнолетна, зависи от възрастните и тя не е виновна за случилото се.

Този скандал е драматичен повратен момент за нейната млада и обещаваща кариера и искрено се надявам, че има достатъчно хора до нея, които да я подкрепят, да я защитават и насърчават", написа на страницата си във Фейсбук германката Вит, олимпийски шампион за Източна Германия през 1984 и 1988 г.

56-годишната легенда смята, че Валиева не може да носи отговорност за неуспешния тест, обвинявайки обкръжението на тийнейджъра.

"Като спортист, вие винаги следвате съветите на вашите доверени лица, в този случай тя вероятно е последвала своя треньор и медицински екип. Срамота е, а отговорните възрастни трябва да бъдат извадени от спорта завинаги!!! Това, което съзнателно са й причинили, ако е вярно, не може да бъде надминато в безчовечност и кара моето спортно сърце да плаче безкрайно.

Възхищавам се на Камила като лъчезарна звезда, която избухна в орбитата на международния свят на фигурното пързаляне и все още много ми се иска да е дошла, за да остане", добавя Катарина Вит.

Русия спечели отборното състезание на Олимпийските игри в Пекин в понеделник, но церемонията за връчване на медалите в сряда беше отложена.