Кажете истината за " Апартаментгейт " 

Тезата, че удрят ГЕРБ заради изборите, издиша като спуканите гуми на Цвета Караянчева

Коментар
08:40 - 22 Март 2019
4180
Кажете истината за "Апартаментгейт" 

Тезата, че "Апартаментгейт" е удар по ГЕРБ в рамките на предизборната кампания, е като въпрос в "Стани богат" от т.нар. Зона на майсторите - един от отговорите е очевиден, но никога не е верният. Така и със скандала - лесно е измиването на ръце с предстоящите избори и не може да е вярно. Тезата издиша като спуканите гуми на шефката на Народното събрание онзи ден (може би и това е предизборен трик?).

Първо, защото до официалния старт на предизборната агитация или вадене на кирливи ризи в антиагитация започва има един месец и второ, защото нито една от основните фигури, замесени в апартаментното размятане на договори, листчета и обяснения кой на каква шпакловка си е взел жилището, няма да бъдат и никога не са били част от този предстоящ вот. Идват избори за представители в Европейския парламент, не вот за Народно събрание.

Да твърдиш упорито, че някой те удря, защото идва времето на бюлетините, е толкова плоско, колкото да разправяш, че някой ти е продал имот на 4 пъти по-ниска от пазарната цена, защото сградата не била достроена и предстояло доплащане. Още по-нелепа изглежда яхването на сагата от опонентите на ГЕРБ, които може би първо трябваше да проверят кой от тях също се е сдобивал през годините със същите апетитни сделки за покупко-продажба на жилище в подобни луксозни сгради, преди да излязат с официалните становища за остро осъждане на властта. Впрочем, самата опозиция също потвърждава, че случващото се по високите управленски етажи в момента, е част от предизборния процес.

И ако ГЕРБ наистина продължават да смятат, че са "сготвени" заради европейските избори, то пред тях стои един единствен ход - да вземат решение друг да организира кампанията им и друг да стяга структурите в партията преди европейския вот, а не Цветан Цветанов. Никой до момента от формацията не коментира тази възможност, а шикалкавенето по "Апартаментгейт" и евентуалните последствия за ключовите лица на партията, замесени в него, само подхранва съмненията, че нередности има. Същото е и с задълбаването по крайно смешното твърдение как един апартамент струва евтино, защото е купен при издаден Акт 15.

Истината е, че дори "на зелено" тези жилища пак не се купуват от обикновен ползвател за 700 евро на квадрат. А нито Цветан Цветанов, нито Цецка Цачева, нито Вежди Рашидов знаят какво е да инвестират в сграда "на изкоп" или по-лошо, само със строителен план. Всички те винаги са разполагали с уюта на четирите топли стени. И не, не ги удрят заради изборите. Поне досега не сме чули точно те да се кандидатират за евродепутати?

Вече би трябвало те тримата, лидерът им Бойко Борисов и онези, благодарение на които сигналът стигна до прокуратурата за по-малко от 24 часа, да знаят каква е действителната причина той да разбуни духовете точно сега и точно спрямо тези "ударени". Истината, защото "мижи, да те лажем", вече не върви.