КЕВР обяви новата цена на газа, секира за ВЕИ-тата? (ОБЗОР)

Иван Иванов се оправда, че не разполага с вариант да задържи поскъпването

Общество
16:45 - 01 Януари 2022
11324
КЕВР обяви новата цена на газа, секира за ВЕИ-тата? (ОБЗОР)

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец януари. Тя е в размер на 133,41 лв./mwh. Според регулатора повишаващите се цени на природния газ налагат спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества, за да може те да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон.

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец януари 2022 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

На откритото заседание на 29 декември от страна на дружеството бяха изнесени данни за котировките, които показват, че през този период цените на природния газ на европейските газови пазари са били много динамични и в определени дни са достигали исторически нива от 180 евро за мегаватчас, припомнят от регулатора.

Според обществения доставчик, независимо от повишението в сравнение с цената за  декември, цената на природния газ за българските потребители остава с 35 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси. В резултат на това финансовата полза за битовите и стопанските потребители за цялата 2021 г. е в размер на 675 млн. лв.

В утвърдената цена на природния газ от 133,41 лв. за мегаватчас са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“  и компонента за покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Задълженията й са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

На днешното заседание председателят на КЕВР Иван Иванов коментира по повод на ценовото решение, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1 юли 2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

От 1 януари 2022 г.  се изменят премиите на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 500  и над 500 киловата. Те бяха определени от регулатора  на 1 юли 2021 г., когато прогнозната пазарна цена е изчислена на 119 лв. за мегаватчас. А според Закона за енергетиката премията за ВЕИ-тата се определя като разлика между преференциалната им цена по договор и определената прогнозна пазарна цена за електроенергията, произведена от възобновяеми източници в зависимост от първичния енергиен източник.

В решението на КЕВР се посочва, че ако не бъдат изчислени премии спрямо постигнатата цена на електрическата енергия на организирания борсов пазар, премиите, които за срока на мораториума фонд „Сигурност на електроенергийната система“ следва да изплати на производителите на електрическа енергия от ВЕИ с обща инсталирана мощност 0,5 мегвата и над 0,5 мегавата, ще доведат до свръхпечалба на тези производители, от една страна, а от друга - ще се отразят негативно на бюджета на фонда с разходи в размер на 350 млн. лв. на годишна база.