Ким Чен-ун прати 250 установки за балистични ракети на границите

Свят
11:13 - 05 Август 2024
735
Ким Чен-ун прати 250 установки за балистични ракети на границите

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун присъства на церемония в Пхенян по предаването на 250 пускови установки за нови балистични ракети на пограничните подразделения. 

Това съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТАК). Не се уточнява кои модел ракети ще бъдат изстреляни от инсталациите.

Преди церемонията той е инспектирал пусковите установки, които се "въвеждат в експлоатация като ново ключово настъпателно оръжие на въоръжените сили на КНДР", след което е наредил да бъдат предадени на пограничните части.

Ким Чен-ун нарече новото оборудване "още едно стъпало за придаване на голяма жизненост на името и националния флаг на КНДР и за рязко повишаване на националния престиж на КНДР, която ще демонстрира мощ като силен меч за защита на националния суверенитет и опазване на мира".

От началото на годината Северна Корея проведе редица изпитания на балистични ракети. Някои от тях, като например изстрелването на балистичната ракета с твърдо гориво "Хвасонпхо-16Б" с планирана хиперзвукова бойна глава през април, бяха контролирани от Ким Чен - ун.

В началото на юли Главното управление на ракетната наука на Северна Корея проведе успешно изпитание на новата тактическа балистична ракета "Хвасон-11да-4,5". Новата ракета има свръхголяма бойна глава с тегло 4,5 тона. Максималният обсег на ракетата е 500 км.