Кинокритикът Деян Статулов: Цинично е партийният функционер Георги Йорданов да бъде сравняван с големи творци като Любомир Пипков и Филип Кутев

Последният министър на културата от времето на соца е имал водеща роля във Възродителния процес

Политика
11:45 - 02 Август 2024
2042
Кинокритикът Деян Статулов: Цинично е партийният функционер Георги Йорданов да бъде сравняван с големи творци като Любомир Пипков и Филип Кутев

"Награждаването на Георги Йорданов с най-високия орден „Стара планина“ първа степен за „големите му заслуги в областта на културата и изкуството“ е скандално и недопустимо. Като министър на културата имаше водеща роля във Възродителния процес. Освен това, няма никакви заслуги за развитието на културата, никакви! Тежък номенклатурен комунистически кадър от свитата на Тодор Живков. Министерство на културата е добре да преосмисли това предложение." Това мнение изрази във фейсбук известният кинокритик Деян Статулов.

В сряда служебното правителство на Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев някогашният министър на културата и кандидат-член на Политбюро Георги Йорданов да получи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен за "големите му заслуги в областта на културата и изкуството". Поводът за връчването на отличието е навършването на 90 години на Георги Йорданов. Предложението за най-висшия български орден е направено от инициативен комитет, който е внесъл предложението си до министъра на културата Найден Тодоров. От своя страна той го внася в правителството, което приема решението и предлага на президента да издаде указ.

Решението да бъде даден орден "Стара планина" на близкия съратник на Тодор Живков предизвика буря от негодувание сред десните партии, сред които ДСБ, "Да, България", "Синя България" и те поискаха кабинетът на Главчев да оттегли предложението си.

Деян Статулов опонира на служебния министър Найден Тодоров, който заяви следното: "Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото. Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов“.

"Нелепо е партийният функционер Георги Йорданов да бъде сравняван с големи творци като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев. Това е обикновен цинизъм. Това е обида за хиляди хора напуснали своите домове по време на Възродителния процес, както и за десетките творци, които бяха подложени на унижение и забвение", реагира кинокритикът, който е и доцент в Института за изследване на изкуствата при БАН. Темата на докторската му дисертация е „Идеологическата цензура в българското игрално кино (1948 – 1989). Механизми на функциониране“.

Деян Статулов подкрепя своята позиция, с която опонира на служебния министър, с цитат от архивите от стенографски протокол от срещата на Председателството на Комитета за култура с директорите и ръководителите на дирекции и направления, състояла се на 12 юни 1989 г.:

Министър Йорданов: „[…] Обстановката се измени, защото са закупили документи, за да искат паспорти хиляди български граждани, и са получили паспорти около 20 000. Очакването е, че голяма част от тях ще пътуват към Турция. Добре известно е, че сред това население отдавна се ширят слухове и се върши антибългарска и антисоциалистическа пропаганда.

[…] Видно е, че споменатите антибългарски настроени кръгове, нямат никакъв интерес хиляди хора да се заселват в Турция. Тяхната цел е друга. Населението с мюсюлманско изповедание, живеещо в България, да бъде превърнато в пета колона, да се подлага на отявлена антибългарска пропаганда, с непозволени средства да се разгръща дейност, която утре може да завърши логически с претенции за автономия, излаз на Черно море и т. н. илюзорни перспективи, за които вече се води, макар и скрита агитация и се пускат слухове.“

От своя страна Найден Тодоров вчера обясни, че като служебен културен министър няма право да отправя предложения сам, а се съобразява с решения на комисии, които от своя страна разглеждат предложенията на инициативни комитети.

„Несъобразяването с тези решения би било незаконен акт от страна на министъра. А списъкът на инициативния комитет за награждаване на Георги Йорданов включва неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини в издигането на неговото име за награждаване“, защити се служебният министър на културата. 

Служебният премиер Димитър Главчев пък си изми ръцете с Найден Тодоров. "Доверявам се на експертното мнение на служебния министър на културата Найден Тодоров, който каза, че никакви спорове не е предизвикало това предложение", оправда се министър-председателят.

По думите му, Георги Йорданов е награждаван от още правителства с награди. Не е имало никаво противоречие, когато е направено това предложение, обясни Главчев.

В мотивите за награждаването на Георги Йорданов с орден "Стара планина" служебното правителство на Димитър Главчев представя Георги Йорданов като "български държавник и общественик, свързал неразривно житейския си път с развитието и възхода на българската култура".

Георги Йорданов е посочен като "един от създателите и радетелите за създаване на Национален дарителски фонд "13 века България", с изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни ценности и високо оценен от ЮHECKO". НДФ "13 века България" е наследник на фонд "1300 години България" създаден през 1981 г. по повод честванията от основаването на страната.

Правителството на Димитър Главчев отбелязва като заслуга на Георги Йорданов и построяването на "един от символите на столицата НДК". Всъщност идеята за Националния дворец на културата е на Людмила Живкова, като за изграждането на НДК е разрушен Мемориалът на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, които и до днес не са възстановени.

Георги Йорданов поздравява маестро Найден Тодоров след концерт на Софийска филхармония

През май 2023 г. Георги Йорданов получи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век - огърлие" от служебния министър Найден Тодоров. Двамата се познават отдавна, като бившето комунистическо величие често посещава концерти на Софийска филхармония в зала "България", чийто директор е настоящият служебен министър Найден Тодоров.

През 2021 г. Георги Йорданов беше отличен и за "изключителен принос в основополагането на НДК" по повод 40-та годишнина от откриването на Националния дворец на културата.

По времето на социализма Георги Йорданов два пъти е награждаван с орден "Георги Димитров" и веднъж с орден "13 века България".

Георги Йорданов беше заместник-председател на Министерския съвет от април 1979 до август 1987 г. и от юли до декември 1989 г., беше председател на Съвета за духовно развитие при МС (от 1986) в правителството на Георги Атанасов, министър на културата, науката и просветата в правителството на Георги Атанасов от 19 август 1987 до 4 юли 1989 г., кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП от 1979 до декември 1989 г., но влизаше в тясното партийно и държавно ръководство.