Кирил Добрев става съветник на земеделския министър?

Единствената ми връзка с аграрния сектор е кочът Киро от Габрово, обяви шеговито социалистът, Явор Гечев пък се надявал новината да е вярна

Политика
12:00 - 07 Август 2022
7846
Кирил Добрев става съветник на земеделския министър?

Слух направи социалиста Кирил Добрев - отколешен остър критик на лидерката на БСП Корнелия Нинова - съветник на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Тази фейк новина обаче породи шеговит коментар от страна на самия Добрев, последван от вълна от комични реплики, разменени между него и приятели и политически съмишленици. В дискусията се включи и министър Гечев, видя Lupa.bg.

"Една медия ме направи съветник на министъра на земеделието… Искам да ви кажа, че единствената ми връзка в този сектор е коча Киро от Габрово. Беше ми подарък като малко агне в последната предизборна кампания, но така и не успях да си го взема", написа във фейсбук с присъщото си чувство за хумор синът на покойния МВР шеф Николай Добрев. Кирил публикува и своя снимка насред агнета и овце.

Под поста на Кирил Добрев служебният аграрен министър Явор Гечев пък коментира: "Аз пък толкова се надявах да е вярно!" Социалистката и бивш вицепремиер по европейските въпроси в първия служебен кабинет на Румен Радев, оглавяван от Огнян Герджиков, Деница Златева посъветва с чувство за хумор: "Явор Гечев, животновъдство му дай като ресор. Ако трябва го профилирай още по-тясно."

"Спомняш ли си като дете как караше мулето Гошо на леля Велика като прибирахме картофите от Костяневата нива в село Ковачевица. Това е чичка!", включи се в шеговитата дискусия и Мария Добрева - роднина на Кирил Добрев от Гоце Делчев.

Потомственият социалист Кирил Добрев беше изключен от БСП от Корнелия Нинова, но Върховният съд възстанови не само членството му в партията, но и в нейното ръководство

Преди дни Върховният касационен съд възстанови Кирил Добрев и Калоян Паргов като членове на Националния съвет на БСП. Решението е окончателно и е от 27 юли, като с него се отказва да се обявят за нищожни решенията от последния конгрес на Столетницата.

Кирил Добрев беше изключен в края на декември 2021 г. с мотив "уронване доброто име на партията", "злепоставяне на членове на Изпълнителното бюро на БСП", "клевети и обиди". Решението беше взето "на подпис". Добрев, който до 2020 г. беше сочен като дясната ръка на лидера на БСП Корнелия Нинова се превърна в един от основните й критици и се кандидатира срещу нея.

Върховният съд приема, че изключването на Кирил Добрев с извънредно решение, взето на подпис, не е станало съгласно правилника на БСП.

Преди да стане служебен министър на земеделието Явор Гечев беше първият лидер на червения комсомол

Дори и да беше назначен за съветник на служебния земеделски министър, този път вече като възстановен член на БСП и на Националния съвет, Кирил Добрев не го грозеше ново наказание. Левицата начело с Корнелия Нинова се разграничи от тримата техни членове, които са служебни министри в настоящия кабинет на Гълъб Донев, но реши, че няма да ги наказва. В назначеното от Румен Радев правителство влязоха Крум Зарков (правосъдие), Весела Лечева (спорт) и Явор Гечев (земеделие). Лидерът на партията Корнелия Нинова, която е в открит конфликт с Радев, даде да се разбере, че назначенията не са били съгласувани.

Всъщност Кирил Добрев е кръстникът на Явор Гечев в голямата политика. Сегашното Младежко обединение на БСП бе създадено през лятото на 2009 г. под мотото “Код Промяна”. Под ръководството на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев и на тогавашния секретар по младежката политика Кирил Добрев тогава се проведе Националното младежко турне на Столетницата “България презареждане”. Облечени в червени гащеризони, имитиращи пилотски екипи във "Формула 1" се появиха почти всички соцактивисти.

С подкрепата на Станишев и Добрев пловдивчанинът Явор Гечев пък оглави  Младежкото обединение на БСП.

Сегашният аграрен министър и Кирил Добрев обтегнаха отношенията си по време на битката между Сергей Станишев и Георги Първанов, припомнят запознати с червената история. Тогава Добрев лобираше за шеф на червения комсомол да бъде избран Трендафил Величков, който пък сега пак е губернатор на Пазарджик.
 
През последните години обаче Явор Гечев и Кирил Добрев изгладиха търканията си и отново се обединиха в общ фронт срещу Корнелия Нинова.