Кирил Петков: Добросъседство с Македония? Само при абсолютна забрана на речта на омразата

Свят
09:32 - 18 Януари 2022
4647
Кирил Петков: Добросъседство с Македония? Само при абсолютна забрана на речта на омразата

По никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика на Република Северна Македония, заяви българският премиер Кирил Петков пред македонската телевизия Сител, цитиран от МИА.

На въпроса каква е позицията му за македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония като независима държава и се гордее с това, предаде БТА.

Когато си независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика в Република Северна Македония. Това е вашето право на идентичност и никой не го оспорва, заяви снощи Петков.

Той посочи също, че двете страни трябва да изградят взаимни връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Северна Македония или в България. По думите му част от проблемите трябва да бъдат решени на европейско равнище.

Също така трябва да създадем ясни правила, като например, че речта на омразата не е позволена. Всеки опит трябва да бъде пресечен. Не може да използваме реч на омраза за съсед, с когото искаме да имаме добросъседски отношения, допълни Петков.

Според него, за да се подобрят отношенията между двете страни, трябва да бъдат създадени работни групи в няколко сектора, които да разговарят по конкретни теми, например инфраструктура.

Първо, да има авиовръзка София - Скопие, тъй като е нужна, каза българският премиер. Второ, да се довърши жп линията, която се изгражда от 140 години, допълни той.

Трябва да направим конкретна стъпка към успеха. Сега, при първото посещение съм придружаван от министъра на транспорта, тъй като искам тези теми да не са предмет на разговор още три седмици, а за авиовръзката София-Скопие, както се казва, да се договорим утре (днес - б.р.), посочи Петков.

Българска правителствена делегация начело с премиера Кирил Петков пристигна в 09,30 часа с държавния Еърбъс в македонската столица Скопие.