Кирил Петков и Радев рамо до рамо в Благоевград (ВИДЕО)

Свят
17:38 - 04 Февруари 2022
6008
Кирил Петков и Радев рамо до рамо в Благоевград (ВИДЕО)

Героите трябва да се почитат, да се разбират идеите и заветите им, а Гоце Делчев с символа на свободата и ясно разбира вредата от шовинизма. Не трябва да забравяме, че той посвети живота си на борбата срещу деспотизма. Така премиерът Кирил Петков се обърна към събралото се множество в Благоевград, където заедно с президента Румен Радев честват 150-а годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

"Не е ли странно, че някой се опитва да използва историята на този герой за разделение? Дали ние сме разбрали историята и дали следваме неговите примери", пита премиерът. 

"Труд и постоянство - това е силата, с помощта на която човек става най-велик във всяко начинание", перифразира Петков думите на революционера. 

А в дълго послание Радев напомни, че целия си живот Гоце Делчев е посветил на Македония. "Днес е свята дата за всички хора и в България, и в Република Северна Македония, нека почетем подобаващо", каза президентът Радев пред журналисти, преди да се включи в шествието. То тръгна от Съдебната палата в града към паметника на революционера на площад "Македония", където е официалната церемония.

За разлика от Петков, който нито веднъж на нарече Гоце Делчев "българин", държавеният глава заяви:

„В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи, с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чиито живот и дело не се побират в граници и епохи”, заяви Румен Радев.

„Само месеци след Възкресението си през 1878 г. свободна България беше разпокъсана, а Македония и Тракия - отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да изгаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода, защото имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев”, каза още той.

Както каза Радев, през целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, социалната справедливост и братството между хората. „Думите му, че възприема света само като поле за културно съревнование между народите, описват най-добре мащаба на идеите и на убежденията на тази невероятна личност”, посочи Радев.