Кирил Петков взе мандата от президента, върна му го с готов кабинет (НА ЖИВО)

Лидерът на "Продължаваме промяната" бе официално номиниран за премиер на България

Ексклузивно
10:07 - 11 Декември 2021
6803
Кирил Петков взе мандата от президента, върна му го с готов кабинет (НА ЖИВО)

Кирил Петков бе официално предложен за премиер на България при връчването на мандата за съставяне на правителство на „Дондуков”2. Лидерът на ПП прие мандата от президента Радев и му го върна с готов състав на кабинета преди минути. 

На основание на Конституцията, ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. Върху вас падна отговорността да реформирате порочния властови модел, да се справите с корупцията  неравенството и несправедливостта, обърна се към представителите на ПП президентът Радев.

Вие се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите. В тези усилия ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората, каза още президентът на Петков.

Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни. няма как коалицията да спечели бъдещето за България.Законността е най-голямата битка, от която зависят всички останали и вярвам, че ще намерите сили да го сторите. Защото гласът от площада и урните иска законност и от вашите министри зависи да не ги разочаровате, каза още Радев.

Вярвам, че ще намерите сили да го направите – гласът на площада иска това. Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси са другите предизвикателства, увери Радев.

За мен е чест и огромна отговорност, заяви Кирил Петков, след като получи мандата. И разказа: "На идване, една гражданка ми каза – вие ме накарахте да повярваме отново. Вие започнахте промяната на площада, сега е време да свършим работата докрай, обърна се лидерът на ПП към президента. 

Ще положим всички усилия нашите обещания да станат реалност, увери Петков.

Заедно с Петков на "Дондуков" 2 дойдоха шефът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и номинираните за вицепремиери Асен Василев и Калина Константинова.

Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън са другите предизвикателства, които президентът очерта пред новия премиер.

За мен е чест и огромна отговорност да поема тази папка от вас. Идвайки насам, една гражданка ми каза: Вие ни накарахте да повярваме отново.Тази отговорност я приемаме присърце, каза в отговор Кирил Петков.

Вие започнахте промяната на площада преди месеци, сега е време заедно да свършим работата докрай. Време е след 32 г. българският народ да почувства, че управниците се грижат за него, каза Петков. Време е нашите млади българи в чужбина да видят България като перспективна локация и място за завръщане, а нашите майки и бащи - като място за справедлива пенсия и старини. Ще вложим всичките си усилия тези обещания и надежди да станат реалност, допълни бъдещият премиер.

От 13 часа днес в сградата на Народното събрание той ще представи официално пред медиите състава на новия Министерски съвет.

Снимки: Агнес Методиева