Китай и САЩ са стабилизирали отношенията си

САЩ
13:12 - 09 Януари 2024
1845
Китай и САЩ са стабилизирали отношенията си

Китайският външен министър Ван И заяви днес, че отношенията между неговата страна и САЩ са се стабилизирали през последната година, в момент, когато двете водещи икономически сили засилват диалога за преодоляване на различията си, предаде Франс прес.

Отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха през последните години, като се натрупаха множество спорове, вариращи от търговията и съперничеството в областта на новите технологии до борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и въпроса за Тайван.

Двете страни обаче изглежда желаят да възобновят диалога, като през миналата година няколко високопоставени американски представители посетиха Пекин, а през ноември президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин се срещнаха в Сан Франциско в кулоарите на срещата на върха на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

"С настойчиви усилия двете страни възобновиха диалога и комуникацията, а двустранните отношения спряха да се влошават и се стабилизираха", посочи Ван И.

Правейки равносметка на дипломатическите усилия на Китай, китайският външен министър призна, че в началото на 2023 г. отношенията със САЩ са били изправени пред "сериозни трудности".

Пекин "ясно изрази позицията си и поиска от САЩ да променят разбирането си за Китай и да се върнат към рационална и прагматична политика", каза Ван И пред журналисти.