Китай с извънреден план за хаоса в Хонконг

До момента Пекин не се намесва директно и не желае да го прави

Свят
12:20 - 18 Юли 2019
2048
Китай с извънреден план за хаоса в Хонконг

Китайските представители, които отговарят за Хонконг, работят върху извънредна стратегия за разрешаване на политическия хаос в града. Те изключват използване на военна сила, пише хонконгският вестник Саут Чайна поуст, позовавайки се на местни източници.

Те скоро ще представят плана пред лидерите в Пекин. Планът ще включва незабавни мерки за овладяване на масовите протести и дългосрочна стратегия, която може да доведе до промяна в китайското управление на бившата британска колония, пише вестникът.

До момента Пекин не се намесва директно и не желае, оставя на властите в Хонконг да разрешат кризата, според разпространяваната информация. Китайските власти изразиха публична подкрепа за лидера на Хонконг Кари Лам.

В понеделник Лам обяви, че остава на власт, след като "Файненшъл таймс" писа, че е предложила оставката си, но Пекин е настоял да остане и да "изчисти бъркотията, която създаде".

Китайските представители гледат на хонконгската полиция като ключ за поддържане на стабилността, пише вестникът. Пекин иска да се избегнат кръвопролития и да се гарантира стабилността на финансовия център.

Подходът на китайците ще бъде "примамване на змията от дупката й", обяви съветник пред изданието, като Пекин ще заеме отбранителна позиция, докато опозицията развие стратегията си. Те също проверяват дали настоящата ситуация създава много рискове за посещение на китайския президент Си Дзинпин в друга бивша европейска колония, Макао, по-късно тази година по повод 20 г. от връщането на района под китайски контрол.