Коалите в Австралия намаляха почти наполовина

Бездомните котки и лисици са най-голямата заплаха за животните

Новини
15:34 - 22 Април 2020
1764
Коалите в Австралия намаляха почти наполовина

Популациите на застрашените бозайници в Австралия са намалели с 38 процента за период от 20 години, предаде ДПА. Учените обаче са обнадеждени от факта, че освен загубите, е отчетено и възстановяване в райони, където се прилагат мерки за опазването на животните.

"Ключова констатация е, че в райони без активно опазване популациите на застрашените бозайници са намалели средно с 60 процента през последните две десетилетия (1995-2016 г.)", отбелязва Елиса Байрактаров от университета на Куинсланд, която е сред учените, участвали в изготвянето на Индекс на застрашените видове в Австралия.

Коалата и куолът (бозайник от семейство Торбести мишки), както и някои по-слабо познати ендемични гризачи и валаби (бозайник от семейство Кенгурови), са сред животинските видове, чиито популации са намалели значително през последните десетилетия.

Австралия обаче е постигнала и известни успехи в посочения период благодарение на полаганите усилия за опазване на видовете. "В районите с целеви мерки наблюдаваме средно увеличение на популациите с 46 процента в периода между 1995 и 2016 г.", допълва Байрактаров.

Мерките включват контрол на бездомни животни и овладяване на пожари.

В Австралия бездомни котки и лисици са отговорни за изчезването на над 28 вида и подвида и са заплаха за оцеляването на над 100 вида и подвида бозайници. Според Индекса на застрашените видове на обособените острови без бездомни котки и лисици и в оградените защитни зони е постигнат забележителен резултат - петкратно увеличение на популациите на 15 застрашени вида бозайници.

В подобни обезопасени "райски кътчета" се наблюдава разрастване на популациите на животни като Bettongia lesueur (бозайник от семейство Плъховидни кенгура) и нокътоопашато валаби, предаде БТА.

"За съжаление тези райски кътчета покриват едва 0,1 процента от общата площ на Австралия, така че те са само една част от разрешаването на проблема с дългосрочната загуба на биоразнобразие в страната. Повечето застрашени австралийски бозайници живеят извън тези обезопасени места", казва Джон Войнарски от университета "Чарлз Дарвин", който също е част от изследователския екип, изготвил Индекса на застрашените видове