Кой бе Исмаил Хания – убитият лидер на „Хамас“?

Свят
09:37 - 31 Юли 2024
2036
Кой бе Исмаил Хания – убитият лидер на „Хамас“?

Главният политически мозък на обявената за терористична групировка „Хамас“ Исмаил Хания е бил убит при израелско нападение в Техеран. Това съобщиха от групировката. Хания беше централен за „Хамас“ и един от най-важните политически мозъци в Ивицата Газа.

Хания беше част от най-висшите лидери в групировката през последните 20 години, като управляваше от изгнание в Катар.

По време на атаката Хания е бил в Иран на среща с други висши членове от „оста на съпротивата“ – сред тях са „Хамас“ в Газа, „Хизбула“ в Ливан и хутите в Йемен. Те са присъствали на иногурацията на новия ирански президент.

Като политически лидер на „Хамас“, Хания беше в центъра на всички дипломатически преговори, включително и забавеното примирие с Израел в настоящия конфликт в Близкия изток.

Хания е обявен за лидер на групировката в палестинския анклав през 2006 г. По същото време за кратко е и премиер на палестинското обединено правителство, което месеци по-късно се разпада заради напрежение.

През 2017 г. е обявен за лидер на политическото бюро на „Хамас“ във време, когато групировката се опитва да смекчи образа си в световен мащаб. Тогава „Хамас“ се опитва да си спечели повече подкрепа както сред палестинците, така и в международен план.

Хания управляваше „Хамас“ от Катар и Турция през последните години. Той беше един от главните участници в преговорите за примирие с Израел, на които посредници бяха Египет, Катар и Съединените щати.