Кои държави в ЕС отварят границите и кога? (полезен списък)

ЕС
12:59 - 29 Май 2020
6415
Кои държави в ЕС отварят границите и кога? (полезен списък)

С облекчаването на мерките, въведени поради пандемията от коронавирус, страните от ЕС започват да отварят границите си, така че мнозина се чудят къде могат да отидат на почивка, но само Гърция и България обявиха отварянето на границите със Сърбия.  Евронюз прави обзор кои държави от ЕС отварят границите и кога:

България: България обяви отварянето на границите със Сърбия и Гърция от 1 юни.

Гърция: Гръцките граници ще отворят на 15 юни, но само за граждани, идващи от Германия, Израел, Кипър, Балканите и балтийските държави. Туристите ще могат да влизат в Гърция без тест за коронавирус или задължителна карантина, когато международните полети стартират от 1 юли.

Хърватия: Хърватия отвори границата си със Словения в средата на май и трябва да направи същото днес, на 29 май, с Австрия, Чехия, Унгария и Словакия.

Унгария: Унгария отвори границите си с Румъния и от сряда границите си със Словакия и Чехия, но с ограничения.

Италия: Италия планира да отвори границите си на 3 юни за граждани на ЕС, Великобритания, Шенгенското пространство, Андора и Монако.

Испания: Испания ще отвори границите си за туристи на 1 юли.

Франция: Френските граници остават затворени поне до 15 юни, с изключение на гражданите на ЕС, които живеят във Франция, сезонните работници и гражданите на ЕС, работещи във Франция.

Германия: В Германия проверките на границите с Австрия, Швейцария, Франция и Дания и за пътници, пристигащи със самолети от Италия и Испания, остават в сила до 15 юни.

Австрия: Австрия планира цялостно да отвори границата с Германия на 15 юни.

Великобритания: В момента границите на Великобритания са отворени. От 8 юни посетителите от чужбина ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Чехия: Чехия отвори границите си с Германия и Австрия на 26 май и със Словакия и Унгария на 27 май, но с ограничения.

Нидерландия: Нидерландските граници са отворени за пътуващи в Шенгенското пространство, но е препоръчително да се избягват всички пътувания, които не са наложителни.

Белгия: Границите на Белгия остават затворени. Прогнозите са, че ще бъдат отворени след 1 август.