Кои храни правят камъни в бъбреците?

Най-чести причинители са високото кръвно налягане и неконтролираният диабет

Здраве
13:33 - 11 Април 2024
4311
Кои храни правят камъни в бъбреците?

Бъбреците са органи, които изпълняват много важни функции. Те са отговорни за премахване на токсините, филтриране на кръвта, балансиране на минерали, производство на хормони и поддържане останалите системи.

Много фактори допринасят за бъбречно заболяване. Най-чести са високото кръвно налягане и неконтролираният диабет.

Ограничаването или елиминирането на определени храни може да намали натрупването на токсини в кръвта, да подобри функционирането на бъбреците и да предотврати по-нататъшното им увреждане.

Ето тези храни, които трябва да се избягват при проблеми с бъбреците.

Месо

То съдържа много протеини. Протеинът е от съществено значение за растежа на тялото и мускулното здраве, но обработването е трудна задача за бъбреците.

Освен това, протеиновата диета увеличава вероятността от образуване на камъни. Ето защо, не се препоръчва за хора с болни бъбреци.

Месото, особено черният дроб, съдържа висока концентрация на пурин. Пуринът стимулира производството на пикочна киселина, която обикновено се отделя от бъбреците като отпадъци. Твърде много пурин може да е причина за появата на камъни в бъбреците.

Консервирани храни

Консервираните храни, включително зеленчуците, често се купуват, защото са удобни и евтини. Но повечето консерви съдържат много сол, защото служи като консервант за увеличаване на срока на годност на продукта. 

Поради тази причина хората с болни бъбреци трябва да ограничат употребата им. Най-добрите за тях са продуктите с надпис „Без добавена сол“.

Млечни продукти

Киселото мляко, сиренето и млякото съдържат много калций и увеличават нивото му в урината. Това увеличава вероятността от поява на камъни в бъбреците. При хора с болни бъбреци, намаляването на консумацията на млечни продукти улеснява бъбреците да изпълняват своята функция на филтрация. Това ви позволява да забавите диализата.

Маслото е млечен продукт, съдържащ наситени мазнини, които увеличават риска от сърдечни заболявания. 

Ядки

Хората, които са склонни към образуване на камъни, е по-добре да не ядат ядки. Те съдържат оксалати, които образуват най-често срещаните видове камъни в бъбреците.

Ако вече сте имали такъв проблем в миналото, тогава трябва да се избягват ядките.

За здравите хора е важно да се знае количеството на съдържащите оксалат храни, които те използват.